Hlídejte si hloubku vzorku

Jestliže se při šetření ukáže, že dopravní nehoda souvisela také s tím, že vozidlo mělo letní pneumatiky místo zimních či že mělo sjetý vzorek pod zákonem povolenou hranici, máte problém nejen s policií. „Pojišťovna vám může snížit či nevyplatit pojistné plnění, a to ať už z havarijního pojištění, či z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinného ručení) viníka,“ dodává Pospíšilová.

Špína vám sebere i řidičák

Vozidlo musíte před jízdou očistit od sněhu a ledu. Dávejte si také dobrý pozor, aby vám sníh či špína nezakryly registrační značku. „Jakožto fyzická osoba se tak dopouštíte přestupku, za který hrozí pokuta 5 až 10 tisíc korun českých a zákaz činnosti na 6 měsíců až 1 rok,“ připomíná právnička Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Hroty jen pro záchranku

Použití protiskluzových hrotů na pneumatikách je u nás zakázáno a tento zákaz se nevztahuje jen na vozidla záchranné služby.

S řetězy jen padesátkou

Sněhové řetězy musí být schváleného typu, s návodem k montáži a s uvedením rozměrů pneumatik, na které mohou být namontovány. Především v horských oblastech se můžete setkat s dopravní značkou „Sněhové řetězy“. Ta přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení protiskluzových (sněhových) řetězů na nejméně dvě hnací kola. „Navíc při použití sněhových řetězů na vozidle smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km/h,“ varuje Pospíšilová.

Pozor na zimní značku

Značka „Zimní výbava“ přikazuje zimní výbavu včetně zimních pneumatik. „Bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Pokud pod uvedenou značkou není dodatková tabulka, která určuje jinou dobu platnosti, platí tato značka celoročně, tzn. že i např. v létě,“ říká právnička.

Chyby autoservisu nedarujte

Necháte si dělat zimní údržbu v autoservisu? V případě vad, je můžete reklamovat. „Špatně provedenou výměnu pneumatik, co do skrytých vad, je nutné autoservisu vytknout bez zbytečného odkladu, nejpozději do dvou let od předání vozidla,“ říká právnička. „V případě zjevných vad – pneumatika bude špatně nafouknutá, kolo na autě bude nasazeno zpět křivě apod. – je nutné tyto autoservisu vytknout hned, když vám vozidlo bude předávat po výměně pneumatik zpět,“ dodává.

5 rad, jak připravit auto na zimu

První zimní měsíce patří na silnicích podle statistik k nejnebezpečnějším v roce. Připravte se na ně s předstihem.

1. Přezujte včas Na první sníh se nevyplácí čekat. Výhody zimních pneumatik poznáte, už když teploty klesnou pod 7 stupňů. A také se vyhnete frontám v servisech. Při přezouvání mimo servis si nechte kola v servisu alespoň vyvážit, aby se vám pneumatiky sjížděly rovnoměrně a při brzdění pracovaly naplno.

2. Pravidlo 4x4x4 Na všech kolech 4 stejné pneumatiky, minimálně 4 mm hluboký vzorek, maximálně 4 sezony ježděné pláště.

3. Doplňte zimní náplně Přicházející mrazy vám mohou značně poškodit vozidlo. Mráz vám může roztrhat chladič i nádržku ostřikovače. Nechte si proto přeměřit bod mrznutí chladicí kapaliny a do ostřikovače doplňte zimní směs. Zkontrolujte si i břity stěračů.

4. Zkontrolujte autobaterii Ještě než přijdou kruté mrazy, tak si nechte přeměřit výkon autobaterie. Budete mít jistotu, že vás při prvních ranních mrazících nenechá baterie „ve štychu“.

5. Zimní výbava Namažte pryžová těsnění dveří silikonovým olejem – nepřimrznou vám. Do auta si přibalte i škrabku na okna, rukavice, a případně i startovací kabely. Sněhové řetězy se naučte nasazovat, dokud je ještě nutně nepotřebujete.

Fotogalerie
4 fotografie