Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Aby vás auto »nevypeklo«: 7 rad, co byste měli nechat před dovolenou zkontrolovat

/
  • Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte.
    8. června 2017 ● 10:28

    Pokud se letos chystáte na dovolenou autem, je nevyšší čas ho nechat řádně zkontrolovat, aby vás cestou »nevypeklo«. Poradíme, na co hlavně byste si měli dát pozor.

     

  • 1.

    Zkontrolujte pneumatiky

    Kontrola tlaku v pneumatikách by měla být jednou z prvních věcí před výjezdem, a to včetně rezervy. Při plném naložení se tlak upravuje podle pokynů výrobce vozidla, které jsou uvedeny většinou na štítku ve dveřích, případně v příručce vozidla přímo od výrobce.

    Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte.
    Autor: Jiří Rubeš

  • 2.

    Mějte s sebou olej navíc

    Při dlouhé cestě a s plným naložením počítejte s větší spotřebou motorového oleje. „Určitě je dobré mít s sebou alespoň litr oleje na případné doplnění,“ radí vedoucí servisu Radek Daněk z autocentra Davo Car.

    Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Prověřte stav kapalin

    Zkontrolujte chladicí kapalinu a směs do ostřikovače. Vzhledem k tomu, že řada lidí jezdí k moři na noc, nelze vynechat ani kontrolu vnějšího osvětlení. Určitě prověřte také funkčnost klimatizace.

    Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte..
    Autor: Karel Kopáč

  • 4.

    Otestujte brzdy

    To raději nezkoušejte sami a nechte to na profíky.  „Kontroluje se tloušťka brzdového obložení a opotřebení či případné poškození brzdových kotoučů, množství a kvalita brzdové kapaliny, ale i těsnost brzdového systému,“ vysvětluje Daněk.

    Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Dost vody i chladicí kapaliny

    Nejen při případném uvíznutí v zácpě na rozpálené dálnici se vám bude hodit mít dostatek vody. Pokud na cestě zjistíte, že je v systému chladicí kapaliny málo, je třeba ji doplnit. Když je nejhůř, a nemáte dost chladicí kapaliny nebo destilované vody, normální voda se dá dolít vždycky.

    Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Nechte zkontrolovat podvozek

    Pro klid duše a bezpečí na cestách si najděte chvilku, zajeďte do kvalitního servisu a nechte prohlédnout podvozek. „Nechal bych určitě zkontrolovat případné vůle na podvozku, stav uložení, a zda jsou stejnoměrně opotřebované pneumatiky, popřípadě seřídit geometrii podvozku,“ říká Daněk.

    Servis auta před dovolenou nepodceňujte.
    Autor: Davo Car

  • 7.

    Dobijte baterii

    I v tomto případě opět doporučujeme svěřit úkol odborníkovi. Každá baterie může mít jiné složení a některá vyžaduje použití speciální nabíječky, navíc novější vozidla mývají často specifický způsob nabíjení.

    Přípravu auta před dovolenou nepodceňujte.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy