Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nezachraňujte ježky! Zdraví ježečci patří do přírody

/
  • Když má ježek v polovině října méně než 400 gramů, potřebuje naši pomoc.
    16. října 2017 ● 08:00

    Pokud na cestě před domem uvidíte ježka a budete ho chtít zachránit, tak pozor! Můžete totiž zachránit životaschopného zdravého ježečka, kterému můžete akorát uškodit.

  • 1.

    Komu pomoct?

    Nezraněné ježky nechte v přírodě.  Pomoc potřebují jen mládaťa, která přišla o matku. Ve druhé polovině října pomáhejte těm ježkům, kteří mají méně než 350 gramů. Takový ježek má přibližně velikost dlaně dospělého člověka. Mějte ale na paměti, že ve velkých městech se ježci ukládají ke spánku později.

    Biddy u elektrické továrny Windy Flats v Oregonu.
    Autor: Instagram

  • 2.

    Kam se obrátit?

    Pokud jste našli zraněného ježka nebo ježčí mládě a nevíte si rady, můžete se obrátit na Český svaz ochránců zvířat na číslech: 222 516 115, 222 511 496, nebo na email: info@csop.cz

    Když má ježek v polovině října méně než 400 gramů, potřebuje naši pomoc.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Domácí mazlíček? Jen ten s bílým bříškem

    Okouzlili vás pichláčci tak, že je chcete mít doma? V takovém případě na odchyt v přírodě a pořiďte si ježka bělobřichého. Jeho chov není nijak zvlášť náročný, nesmíte se ovšem štítit hmyzu. I tento druh ježka je totiž hmyzožravec, a tak musíte mít doma stále při ruce nějakou živou potravu. Tu však můžete koupit v prodejnách se zvířecími potřebami. Popíchání se bát nemusíte! Pokud se ježek cítí dobře, složí bodliny a můžete ho klidně pohladit. Ježci mají samotářskou povahu, jsou noční zvířata, takže jsou aktivní převážně večer. Dožívají se až 6 let a stojí od 1000 do 3000 korun. Chovat ho můžete v teráriu, nebo v kleci. Ježka bělobřichého nikdy nevypouštějte do volné přírody, nepřežil by.

    Chovatelka Monika má doma 23 ježků. Jezdí s nimi dokonce i na výstavy
    Autor: Monika Rousová

  • 4.

    VIDEO: Tenhle ježek je hvězda sociálních sítí: Paří mobilní hry a má sta tisíce sledujících

    Fotogalerie
    3 fotografie

Dnešní horoskopy