Sjednání pojištění on–line je dostupné, rychlé a šetří peníze. „Zkuste obíhat pobočky pojišťoven, když mají internetové stránky. Nebo počítejte jednotlivé produkty, když existují srovnávače, které to udělají za vás,“ říká Tomáš Voharčík, jednatel Top–Pojištění, portálu, který byl prvním internetovým srovnávačem ručení v Česku.

Zelená karta za pár minut

Moderní portály dnes nabízí mnohem víc než jen srovnání povinného ručení. To je ale na srovnávačích stále nejvyhledávanější službou. „Lidé na ní oceňují komfort a především přehledné srovnání nabídek,“ říká Antonín Jílek ze společnosti PFP, provozující stránky povinne–ruceni.com.

„Pokud máte v ruce velký technický průkaz a k dispozici internet, můžete si ve kteroukoliv dobu sjednat pojištění s tím, že uzavření smlouvy je hotové v řádu minut a zelená karta v mailu obratem,“ dodává Jan Žalčík z dalšího z portálů s názvem Srovnávač.cz.

Díky srovnávačům klesají ceny

První srovnávače vznikly tak, že pouze ukazovaly produkty, které pojišťovny standardně nabízejí, a významné rozdíly mezi základními sazbami. Tím zahýbali s cenami. „Konkurence jiným tarifováním podle různých segmentů rozhýbala trh takovým způsobem, že za posledních pět let klesla průměrná cena na polovinu. Nové pojišťovny potřebovaly nabrat nové klienty a proto v segmentech, které považovaly za bezpečné, nasadily velice nízké ceny. Dnes sazby u některých pojišťoven pro klienty spadly i pod tisíc korun ročně. Nesmí se zapomínat, že srovnávače jsou stejně jako pracovníci poboček obchodními zástupci jednotlivých pojišťoven a že sazby, za které mají prodávat, jim určují právě pojišťovny,“ rozebírá Žalčík.

xx
Autor: profimedia.cz
Srovnávače rozhýbaly konkurenci

Právě srovnávačům může být český řidič vděčný za fakt, že ceny povinného ručení spadly za poslední roky o čtvrtinu. „Ceny jsou ale upravovány zejména v závislosti na konkurenčním boji pojišťoven a jejich cenové politice. Určitým dílem k tomuto tématu přispěly srovnávače, ale spíš tím, že daly možnost postavit vedle sebe jednotlivé produkty pojišťoven,“ myslí si Tomáš Voharčík.

„Z našich statistik vyplývá, že se cena průměrného nově sjednaného povinného ručení dostala za posledních pět let přibližně na polovinu. Proti tomu se ale až ztrojnásobila cena za připojištění čelního skla. Dalším faktorem neustálého snižování cen je také bonus, který si řidiči bez nehod každý rok vyjíždějí. Po dvanácti letech od zavedení systému bonus/malus má mnoho z řidičů takový bezeškodný průběh, že slevy z pojistného dosahují i pětašedesát procent pouze za bezeškodnou historii,“ upozorňuje Jan Žalčík.

Nejlevnější není nejlepší

Podle Jana Žalčíka neplatí, že čím levnější, tím lepší. „Právě obrovská konkurence způsobila, že pojišťovny, aby nemusely tolik snižovat sazby, začaly do povinného ručení přidávat nejrůznější připojištění a balíčky služeb. Klienti, kteří chtějí pouze splnit zákonnou povinnost a chtějí mít vozidlo pouze pojištěné a nic od toho nečekají, samozřejmě budou volit cenově nejnižší nabídku," říká Žalčík a pokračuje:

„Ale pokud v dané cenové relaci jsou již v ceně lepší asistenční služby, nejrůznější připojištění jako je střet se zvěří, pojištění proti živelným škodám, v posledním roce se objevily dokonce připojištění proti odcizení vozidla k povinnému ručení, rádi zváží, zda se za pár stokorun navíc nevyplatí zvolit nějaké to připojištění navíc.“

Starší řidič má levnější pojištění

Levnější pojištění mají zejména klienti, kteří vlastní vozidlo s malým obsahem a nízkým výkonem, jsou spíše starší, bydlí v malé obci a mají dlouholetý bezeškodný průběh. Naopak pojistit se jako mladý člověk do čtyřiadvaceti let, ve městě a ještě v silném voze je záležitost v řádu desetitisíců.

Takhle ušetříte

* sjednání online – pojišťovny za něj dávají slevy až 20 %. Slevu získáte, i když budete nakupovat přímo ze stránek pojišťovny.

* roční placení – pojišťovny dávají slevy okolo 5 %

Jaké jsou ceny na srovnávačích? Podívejte se do fotogalerie pod článkem!

Nejoblíbenější srovnávače

http://www.Top-pojisteni.cz

http://www.srovnavac.cz

http://www.povinne-ruceni.com/

http://www.klikpojisteni.cz

http://www.mpojisteni.cz

http://www.epojisteni.cz

Tyhle pojišťovny srovnávače nevidí

Některé nabídky pojišťoven ve srovnávačích nenajdete a musíte pro ně přímo na stránky pojišťoven. Někdy jsou přitom ještě výhodnější než ty, které ve srovnávačích jsou. V našem případě to byly třeba tyto:

* Kooperativa, Limit 35/35, 2332 Kč

* Generali Základ, Limit 35/35, včetně základní asistence, 3661 Kč

Tohle si můžete připojistit

Povinné ručení dnes funguje podobně jako havarijní pojištění. S balíčky různých připojištění sice roste cena, ale havarijní pojištění už pak skoro nepotřebujete. Povinné ručení vám může vylepšit: Pojištění čelního skla

* Pojištění střetu se zvěří

* Pojištění proti živlům

* Pojištění proti krádeži

* Pojištění nákladů na opravy

* Úrazové pojištění posádky

* Pojištění náhradního vozidla

Fotogalerie
1 fotografie