Podle Jindřicha Brůčka ze serveru neplattepokuty.cz se přiznáváme zbytečně a utrácíme tak nejenom peníze, ale leckdy i cenné body. A policisté, aby nás k přiznání přivedli, se nezdráhají použít ani triky, které nejsou tak úplně fér. Když totiž na místě podepíšete pokutový blok, automaticky souhlasíte se svou vinou. Případ je uzavřen a policista se těší na výkonovou prémii.

„Do bloku se vám zapíší nečitelné a neúplné údaje a policisté často přepisují pokutové bloky tak, aby později vyhovovaly předpisům. A to včetně úpravy paragrafů. Proto je lepší s každým přestupkem nesouhlasit a nechat věc oznámit do správního řízení, kde jasně vidíte, čeho jste se měli dopustit, jaké jsou důkazy a jak se můžete bránit,“ říká Brůček. Správní orgány přitom při nedostatku důkazů případ často odloží nebo kvalifikují jinak, než policisté.

Na tohle nezapomeňte

* V případě jakékoliv kontroly Policií ČR si nechte vystavit Potvrzení o provedeném úkonu, kde musí být vyznačeno, kdo, kdy, kde, proč a s jakým výsledkem s vámi prováděl jakýkoli zákrok. Je to vaše zbraň ve chvíli, kdy se např. v oznámení objeví něco, čeho jste se nedopustili.

* V případě jakýchkoli pochyb o postupu zasahujícího policisty nebo obecního strážníka volejte 158, kde je váš hovor nahráván.

* Jednání s policisty a strážníky si nahrávejte třeba na diktafon. Může vám to posloužit jako důkaz.

1. Klidně pokutu podepište, já vám body nedám
Lepší než zaplatit pokutu na místě, je nechat předat věc ke správnímu řízení
Autor: Ilustrační foto Blesk

To je pravda, jelikož body neuděluje policista, ale správní orgán na základě jeho oznámení.

Rada: Nepodepisovat, pokud si nejste naprosto jisti paragrafovým zněním a zaviněním.

2. Já vám to do správního řízení napíšu, ale bude to několikanásobně dražší

Toto je lež. Sankce ve správním řízení jsou jen o málo vyšší, ale každý pak alespoň ví, co mu hrozí. Jedná se pouze o lenost policisty vypisovat oznámení a o snahu o co největší množství pokut. Odměny policistů jsou totiž vyměřovány dle výslednosti.

3. Pane řidiči, víte, jak rychle jste jel?

Policista se vás snaží přemluvit k doznání, aby byla cesta k pokutě co nejsnazší.

Rada: Řekněte, že maximální dovolenou rychlostí. Důkazní břemeno je pak na straně policie a musí vám to dokázat kvalitním záznamem radaru.

4. Klidně to oznámíme, ale správní orgán stejně věří policistům

Nesmysl. Výpověď policisty i občana musí být brána na stejnou úroveň.

Rada: Trvejte si na svém.

5. Věc vám oznámíme do správního řízení, ale zabavíme vám auto nebo peníze jako kauci

Na to má orgán pravomoc pouze v případě důvodného podezření, že se účastník bude řízení vyhýbat. Pokud jste občanem ČR s trvalým bydlištěm, neexistuje důvodné podezření. Navíc sami vyžadujete správní řízení, tak čemu byste se vyhýbali?

Rada: Nechte si vozidlo zabavit, odjeďte třeba taxíkem a všechny náklady nárokujte.

6. Nebojte, napíšu vám to na nebodovaný přestupek

Nevěřte nikomu. Pokud neznáte podrobně zákon nazpaměť, nikdy nevíte, co vlastně policista do bloku napsal. S paragrafy, které neznáte, zacházejte, jako by byly psány v čínštině, a nepodepisujte je.

Rada: Přejděte do správního řízení.

7. Nebojte se, body za dopravní nehodu nejsou

xx
Autor: profimedia.cz
Při dopravní nehodě, kdy nedojde např. ke zranění, je to pravda. Policista vám již ale nesdělí, že za příčinu dopravní nehody ano. Například nedání přednosti v jízdě.

Rada: Nesouhlaste a nechte věc postoupit do správního řízení.

8. Máme interní instrukce, že musíme uložit minimálně 1000 Kč

Tento trik je na hraně zákonnosti, neboť vždy je třeba zohlednit veškeré okolnosti. Většinu přestupků je možno řešit od 0 Kč, respektive domluvou.

Rada: Jakýkoli interní pokyn nebo směrnice, která je závazná pro policisty, běžného občana nemusí zajímat. Vyžadujte postup podle zákona.

9. Provedeme pouze orientační dechovou zkoušku

Orientační dechová zkouška neexistuje. Policista musí mít důvodné podezření, aby vás k dechové zkoušce mohl vyzvat.

Rada: Orientační dechovou zkoušku odmítněte.