"Ukazuje se, že případů podvodného stáčení tachometrů stále přibývá a podvodníci jsou stále drzejší, protože se přesvědčili o své beztrestnosti," uvedl Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která průzkum prováděla. V mnoha evropských zemích je stáčení tachometrů trestným činem, u nás jej žádný předpis neřeší. Podle odhadů má přetočené počítadlo ujetých kilometrů až jedna čtvrtina všech aut na českých silnicích. Vozidla se přitom nestáčí o pár kilometrů. V poslední době není výjimkou úprava tachometru o 400 000 km.

Podvodné stáčení tachometru je nejrozšířenějším podvodem s automobily. "Zdá se, že někteří z krachujících dovozců, kterým se už nevyplácí vozit ojeté automobily ze zahraničí, si nyní vydělávají podvody a stáčejí tachometry ve velkém,“ popsal praktiky podvodníku Pajer. Nepoctivci si tak za minulý rok přišli na zisk šest miliard korun. "V autobazarech nelze dnes téměř nalézt osobní vozidlo s více než 100.000 km, přitom tuto hodnotu překročila většina z nich,“ dodal Pajer.

Jak se nenechat  napálit

Počet ujetých kilometrů lze odhalit i podle opotřebení auta. Aby jste ale poznali, kolik toho už má vůz za sebou podle míry ošlapání pedálů, opotřebení volantu případně sedadla řidiče, musíte už mít posbírané nějaké zkušenosti. Existuje ale způsob se o historii vozu dozvědět podrobnosti i jinak. Na stránkách autoracer.cz nebo zkontrolujsiauto.cz je databáze ojetých vozů, která v současnosti obsahuje přes 250 milionů záznamů. Tady si můžete jeho historii zkontrolovat. Pokud službu nenabízí váš autobazar zdarma, je možné si původ ověřit za 498 Kč přímo na stránkách.

Během letošního roku systém Autotracer prověřil 75 300 vozidel. U 42 % odhalil manipulaci s tachometrem, což je o 5 % více než loni.