„Nový vůz má název Evo 2010. Bude mít protiprokluzový systém kol, automatickou elektronickou převodovku a mnohem vyšší výkon než formule, kterou jsme postavili loni,“ vyjmenoval novinky u nové formule Jiří Barták z katedry konstruování strojů Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

Made in ZČU

Loni zkonstruovaná formule vážila 295 kg. Letošní by měla být až o třetinu lehčí. „Při závodech se hodnotí řada věcí. Bezpečnost, náklady na výrobu či design. Mezi dynamickými testy je pak třeba slalom, kroužení osmiček a sprint na 75 metrů. Těmto disciplínám chceme vůz přizpůsobit,“ dodal Barták.

Formuli lze označit za Made in ZČU. Karoserii navrhl student Ústavu umění a designu, konstrukci strojaři a některé elektronické součástky připravili studenti a profesoři z Elektrotechnické fakulty ZČU.

Studenti si sami vyrábí mnohé díly a celý vůz sestavují. V závodech Formula SAE jezdí asi 300 týmů. Jede se devět závodů. Ale většina týmů se zúčastní jen jednoho či dvou. Plzeňský UWB Pilsen Racing Team chce skončit v Itálii do 15. místa absolutní klasifikace.

Fotogalerie
3 fotografie