plánují šrotovné až na podzim, my ho »zavádíme « už na jaře!

Na nákup nového auta vybraným čtenářům přidáme 35 000 korun (v návrhu zákona 30 000 Kč), aniž bychom chtěli (jako politici) jakoukoliv kauci! Zapojte se do šance získat »Bleskové šrotovné «! V zítřejším Blesku najdete žádost, podle návodu ji vyplníte a pošlete do 30. 4. na adresu redakce. Pokud už dnes chcete vědět, jak »Bleskové šrotovné « získat, čtěte pozorně následující návod.

JAK POSTUPOVAT:

1.KROK

Účast v akci Blesku

Jak se zúčastníte akce Blesku »Bleskové šrotovné«?

A) Vyplníte žádost, která vyjde v zítřejším vydání deníku Blesk.

BLESK: Jde o hrací kupon, na který v průběhu příštího týdne nalepíte ústřižky, které vyjdou od pondělí 20. 4. do pátku 24. 4. Vyplněný ho pak do 30. 4. pošlete na adresu redakce uvedenou na Žádosti.

B) Pokud splníte veškeré podmínky a budete mezi vybranými, máte nárok na »Bleskové šrotovné« ve výši 35 tisíc.

BLESK: Finalisté budou vybráni dle originálnosti odpovědi na otázku »Proč potřebuji/chci Bleskové šrotovné«, která je součástí žádosti. Předvýběr čtenářů připraví redakce Blesku a mezi fi nalisty pak čtenáři rozhodnou SMS hlasováním.

 

2.KROK

Co musíte splnit

Na »Bleskové šrotovné« budou mít vybraní čtenáři nárok až ve chvíli, kdy:

A) Svoje auto staré nejméně 8 let (v návrhu zákona je 10 let), které vlastní po dobu posledního roku (v návrhu zákona jsou 2 roky), odhlásí z evidence, nechají ekologicky zlikvidovat a předloží o tom potřebné doklady.

BLESK: Blesk vám pomůže se všemi kroky nutnými k odhlášení i ekologické likvidaci vašeho starého vozu.

B) Koupí si nové auto v ceně do 550 000 Kč (v návrhu zákona je 500 000 Kč), které splní emisní limity 160 g CO2 na kilometr, a předloží o tom potřebné doklady.

BLESK: Seznam aut, která splňují tento limit, Blesk zveřejní v zítřejším vydání společně se žádostí. Blesk vám pomůže u prodejce vašeho nového auta dojednat pro vás ty nejvýhodnější podmínky a pomůže i s přihlášením nového auta.

 

3.KROK

Peníze

Pokud splníte tyto podmínky, obdrží »Bleskové šrotovné« 35 tisíc korun.

BLESK: »Bleskové šrotovné« vyplatíme v hotovosti (samozřejmě po splnění všech výše zmíněných podmínek).

 

Šrotovné podle politiků: 10 otázek

1. Od kdy?

Zřejmě od 1. září 2009. Stále se ale mluví o tom, že automobilky mají dost zakázek, takže by se mohlo posunout na konec roku nebo začátek nového.

2. Kdo na něj má nárok?

Každý z vás, kdo nechá sešrotovat auto starší 10 let, které vlastníte nejméně dva roky a před likvidací bylo evidováno v registru. STK ani povinné ručení mít nemusí – jen poznávací značku. Šrotovné vám náleží ale až v momentě, kdy si místo něj – do konce roku 2010 – pořídíte auto nové, s cenou do 500 000 Kč a emisemi do 160 g CO2/km.

3. Mohu se zbavit více ojetin a dostat násobek šrotovného?

Ne. Nastaveno je to »kus za kus«, tedy za jedno ojeté a sešrotované jedno nové.

4. Kolik dostanu?

Od státu 30 000 Kč, od prodejce by to mělo být nejméně dalších 15 000, ale to už formou slevy z ceny vozu. Tato spoluúčast však zatím není potvrzená. V případě, že si koupíte nové auto s alternativním pohonem na LPG nebo CNG, dostanete zřejmě od státu 50 000.

5. Kdo a kdy mi peníze vyplatí?

Zatím se neví, jestli to bude formou slevy z ceny nového auta, nebo po předložení dokladu o likvidaci vozu a kupní smlouvy je pošle na váš účet například ministerstvo průmyslu. Nově se také začalo uvažovat o možnosti, že byste se předem museli registrovat na odboru dopravy města nebo obce s rozšířenou platností – zavázali byste se, že sešrotujete auto a stát na oplátku zas, že vám vyplatí šrotovné. Za to byste zaplatili zřejmě 1000 Kč, které by vám ale poté byly vráceny. Na stejné místo byste totiž šli posléze s doklady o sešrotování a koupi auta pro vyplacení dotace. Papírováním byste mohli pověřit i třetí stranu – například prodejce či jeho smluvní vrakoviště – tam byste jen nechali staré auto a odjeli v novém, již s odečtem šrotovného.

6. Mohu šrotovné kombinovat s odpočtem DPH?

To bohužel nelze – šrotovné je dotací pro běžného občana, pokud si chce auto koupit podnikatel, plátce DPH, může si odečíst z ceny právě daň z přidané hodnoty. Obě výhody sčítat nelze.

7. Dostanu šrotovné za likvidaci auta, psaného na jinou osobu?

Ne. Nárok na šrotovné musí uplatnit majitel zlikvidovaného auta – a to jen v případě, že ho vlastnil nejméně dva roky předem. Výjimkou budou auta, získaná v dědickém řízení, která jejich nabyvatel zatím nepřevedl na sebe, protože nechtěl utrácet za ekologickou daň. Jak řekl Blesku stínový ministr Milan Urban, počítá se s tím, že by se tato situace vyřešila výhodně pro dědice. „Dovedu si představit, že by mohli auto převést na sebe za symbolický poplatek, s poznámkou, že je to jen na sešrotování, a pak nárok na dotaci uplatnit.“

8. Pokud bude šrotovné platit od 1. 9., musí být ojetina také sešrotována k tomuto datu?

Zatím to nebylo ofi ciálně stanoveno, ale uvažuje se o tom, že likvidace by mohla proběhnout již dva měsíce předem. Na kupní smlouvě ale bude muset být datum od 1. 9. 2009.

9. Mohu uplatnit nárok na šrotovné zpětně? Nebo uplatnit ho na auto, které bylo sešrotováno již teď?

Bohužel to nejde. Pokud ojetinu máte, vyplatí se s cestou na šrotoviště počkat, dokud nebude šrotovné schváleno.

10. Dostanu šrotovné i při nákupu auta na leasing?

Ano, nebude omezeno či určeno, jakým způsobem se nové auto musí fi nancovat. Na Slovensku byl leasing zprvu vyloučen, ale vedlo to jen k obcházení pravidel a vytváření »speciálních půjček« leasingovými společnostmi.