Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slevy, manipulace s cenou, chytrý plán prodejny! Poznejte 11 oblíbených triků obchodníků

  • Autor: tho,inb,lig - 
    15. 12. 2023
    08:22

    Sleva, která si na slevu jen hraje, dobře umístěné »pasti« v prodejně, manipulace s cenou… K čemu všemu obchodníci sahají, aby z vaší peněženky vytáhli více peněz? Právník Lukáš Zelený sestavil 11 nejčastějších triků, na které si musíte při nakupování dávat pozor!

  • 1.Slevy, slevy, slevy

    Často si neuvědomujeme, že samotné poskytnutí slevy či její výše nic nevypovídají o tom, jestli je nabídka výhodná, případně nikoliv. Prodejci si mohou ceny stanovovat velice volně, určité zboží tak může být u jednoho obchodníka i s 50% slevou dražší než u druhého, který žádnou slevu neuvádí, ale jednoduše prodává s nižší marží.

    Druhým účelem slevy může být nalákání vás do obchodu, kde zakoupíte i mnoho dalších produktů, na nichž je zase zisk vysoký. Častým nešvarem je uvádění slevy, i když ve skutečnosti zboží není zlevněné vůbec, nebo alespoň ne v inzerovaném rozsahu.

    RADA: Projděte letáky, internet a porovnejte. Pokud máte podezření, že o žádnou slevu nejde, můžete se obrátit na Českou obchodní inspekci.

    Video  Malé věci, které dělají velké úspory. Jak uspořit v domácnosti.  - Videohub
    Odemknout video

  • 2.Naúčtování jiné ceny

    Bohužel ne zcela výjimečně se stává, že je vám na pokladně naúčtována jiná cena, než byla uvedena na regálu se zbožím. Můžete trvat na ceně, která je pro vás výhodnější, nicméně pokud prodejce neuzná svou chybu, můžete domů odejít s prázdnou.

    Na argument prodavačky, že cena je takto zadána v systému a nelze ji měnit, můžete opáčit požadavkem na přivolání vedoucího prodejny. Pokud se ani tehdy nepodaří problém vyřešit, nezbývá než se obrátit na Českou obchodní inspekci.

    RADA: Sledujte ceny zboží v okamžiku nákupu nebo těsně po něm. Pokud zjistíte chybu až doma, vaše důkazní situace se komplikuje.

    Triky obchodníků sepsal právník Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu a dlouholetý ochránce spotřebitelů. Triky obchodníků sepsal právník Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu a dlouholetý ochránce spotřebitelů. | archiv

  • 3.Dnes prodej za ceny bez DPH

    V tomto případě se jedná o oblíbený marketingový trik obchodníků, kteří hrají na strunu všem zákazníkům lákavou představou slevy z ceny. Je-li tato sleva navíc spojena s pocitem, že se zbavíte povinnosti zaplatit lačnému státu daň z přidané hodnoty, úspěch je zaručen. Je třeba si uvědomit, že ve skutečnosti prodejce pouze poskytuje slevu, jejíž výše odpovídá právě dani z přidané hodnoty.

    RADA: Zda s vámi hraje obchodník hru, si jednoduše ověříte pohledem na kupní doklad, kde je uvedeno, kolik z ceny zboží jste za DPH zaplatili.

  • 4.Manipulace s měrnou cenou zboží

    Již několik let mají obchodníci povinnost uvádět u prodávaného zboží vedle základní ceny také takzvanou měrnou (jednotkovou) cenu, která ukazuje, kolik byste zaplatili za jednotkové množství - například za 1 kilogram, 1 litr, 1 m². Tato povinnost má usnadnit rozhodování při výběru srovnatelného druhu výrobku (bohužel ne o její kvalitě).

    Přesto se v praxi můžete setkat s případy, kdy je měrná cena na prodávaném zboží vypočítána nesprávně, čímž vzniká pro nepozorného zákazníka nebezpečí, že taková informace jeho rozhodování ovlivní.

    RADA: Důvěřuj, ale prověřuj!

  • 5.Nejdražší výrobky ve výši očí

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.