„Každá mince má ale dvě strany a tento zákon sice nahrává dlužníkům, ale věřitelům snižuje šance na to, získat zpět své peníze,“ upozornila nově zvolená prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.

Druhou změnou, kterou již přinesl Nový občanský zákoník a která naopak dlužníky nepotěší, je fakt, že jim může exekutor strhnout peníze ze mzdy i bez jejich souhlasu. Podmínkou je, aby jim na účtu zbylo alespoň 6188 Kč, což je dvojnásobek životního minima.

Čím si vysvětlujete nárůst exekucí v Česku?

„Jedním z důvodů je ekonomická a finanční situace obyvatel, stále bohužel přetrvává jistá míra neopatrnosti či nezodpovědnosti při placení menších pohledávek.”

Sněmovna nyní schválila zákon, který nově ochrání toho z manželů, který neudělal dluhy. Je to podle vás významný krok?

„Zejména pro manželky dlužníků je to dobrá zpráva. Soudní exekutoři už nebudou moci postihovat jejich mzdy, stavební spoření, penzijní připojištění. Věřitelům tak bude déle trvat vymožení jejich pohledávek. A v konečném důsledku, pokud se prodlouží exekuční řízení dlužníků, bude jim narůstat dluh.”

Jak se budou takové narůstající dluhy řešit?

„Způsobem, který se dlužníkům líbí ze všeho nejméně, a to je soupisem jejich movitého majetku. A to, zda dlužníci mají k věci nějaký specifický vztah, není rozhodující. Pokud bude mít vysokou hodnotu – třeba rodinné šperky nebo servis po babičce – je vhodné takovou věc sepsat a zpeněžit i s ohledem na to, že pohledávka bude rychleji uspokojena a dluh nebude narůstat.”

Další zákon umožňuje splácet dluhy formou takzvaných dobrovolných srážek ze mzdy. Co to znamená?

„To je možné pouze po dohodě zaměstnance se svým zaměstnavatelem. Srážky přitom nesmějí přesáhnout polovinu čisté mzdy. Nově lze takto řešit i srážky na výživné, dlužník však musí s věřitelem sepsat dohodu o těchto srážkách ze mzdy.”

Jaké jsou vaše cíle a plány pro tento rok?

„Ráda bych se svými kolegy chtěla pokračovat v rozvíjení osvěty a finanční gramotnosti občanů, zejména seniorů, ale i žáků. Určitě plánujeme také rozšířit počet a dostupnost bezplatných poraden, které lidem pomůžou v otázkách exekučního práva.”

Pavla Fučíková

Nová prezidentka rozšiřuje tým odborníků Blesku, kteří jako ombudsmani řeší složité problémy nejen z oblasti dluhů. Do funkce byla zvolena koncem března na 31. sněmu soudních exekutorů.

Čtrnáctým rokem pracuje jako exekutorka v ostravském kraji. Sama dluhy nemá, a pokud by nějaké nadělala, prý by se k nim postavila čelem a včas je řešila. Chce rozšířit síť bezplatných poraden a pořádat vzdělávací přednášky na základních školách a v domovech pro seniory.

Video
Video se připravuje ...

 Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie