ONLINE CHAT
Půjčila jsem kamarádce 10 000,-. Slíbila, že mi peníze nejpozději za tři měsíce vrátí. Už je to rok a k placení se stále nemá. Nic jsem s ní nesepsala, ale mám uložené nějaké SMS zprávy, kde jsme řešily předání peněz. Mám nějakou šanci, že své peníze ještě někdy uvidím? Děkuji za radu(Radka)
Foto
Zkuste od kamarádky získat podepsané uznání dluhu, kde potvrdí, že vám peníze dluží, a že vám je vrátí. SMS zprávy si uložte, v případě soudu by vám mohly posloužit jako důkaz. Pokud by vám kamarádka peníze nevrátila, můžete se s těmito doklady obrátit na soud.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala. Jistý pán si ode mě objednal služby (udržování www stránek). Byl s mou prací nadměrně spokojen a protože má práce byla nad rámec smlouvy, slíbil mi za tu práci sezení na zahradu (něco jako malou pergolu - je truhlář). Svůj slib nesplnil a tahal mě doslova za nos asi rok s tím, že svůj slib splní. Po roce mi pak napsal ještě týden potom co slíbil, že sezení dodá, že nemůže, protože mu všechno sebrali(exekuce). To byla ale lež, bohužel v exekuci opravdu je, ale nikdo mu nic nevzal. Na oko se zaměstnal, ale vesele podniká dál. Policie to smetla s tím, že doložil, že je v exekuci a nejedná se tedy o trestný čin. Vše mám podložené emaily a vím i podle jeho facebooku, že si rozhodně špatně nežije. Dá se s tím něco udělat? jsem totiž ZTP a ten pán mě doslova zneužil. Děkuji.(Iveta)
Foto
Dejte dohromady všechny důkazy (např. emaily, objednávky atd.) a pána žalujte u soudu.
Firma Stafa s.r.o. Brno mi dluží 180 000Kč. Policie nemá zájem případ řešit. Je nějaké nenásilné řešení? Bubernik bubernik@seznam.cz(Buberník Miroslav)
Foto
Dejte dohromady všechny důkazy a obraťte se na soud.
Dobrý den, bývalý manžel nechce platit výživné na našeho syna. Existuje nějaký zaručený způsob, jak z něho mohu peníze – včetně výživného, které nám už dluží – vymoci. Ale pokud možno, abych se vyhnula soudu. Děkuji za odpověď(Kamila)
Foto
Zaručený způsob neexistuje. Zkuste se s manželem dohodnout. Pokud ne, budete se muset soudit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před lety jsem ručila známému. Zhruba před rokem jsem zjistila, že dluh dodnes nesplatil, takže jsem musela jako ručitelka začít splácet sama. Když jsem měla práci, tak jsem splácení zvládala, ale před měsícem mě propustili pro nadbytečnost, co mám dělat? Ten známý má jen samé dluhy, takže od něho čekat pomoc nemůžu…Děkuji(Monika, Brno)
Foto
Jako ručitelka budete muset dluh uhradit. Ale následně můžete po vašem známém uhrazenou částku vymáhat.
Mám u banky úvěr, který už nezvládám splácet, co mám dělat? Michal M.(Michal M.)
Foto
Zkuste se s bankou domluvit na úpravě splátek. Vysvětlete jim vaši situaci a s bankou komunikujte.
Dobry den mam dluhy nevim jak to mam resit kvuli tomu jsem prisla o praci nemam to sceho splacet chtela bych osobni bankrot anebo sloucit splatky kam bych se mela obrat dekuji(jitka)
Foto
Kontaktujte bezplatnou Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz.
Dobrý den,chci se zeptat,kolik musí být minimální mzda,aby se mohlo požádat o oddlužení,je pravda,že při mzdě 10000 toto nelze?Jak se tedy mohou zbavit dluhů lidé s menším příjmem?(Petr)
Foto
Obecnou podmínkou osobního bankrotu je, že během 5 let musíte uhradit alespoň 30% svých dluhů.
Je v pořádku, že po mě úvěrová společnost chce kvůli půjčce na 30 tisíc podepsat biankosměnku a na co bych si ještě měl dát pozor před podpisem úvěrové smlouvy? Děkuji za odpověď(Karel)
Foto
Ručit prostřednictvím směnky je protizákonné, můžete o tom klidně informovat Českou obchodní inspekci. Pokud podepisujete nějakou smlouvu, vždy si ji pozorně přečtěte a věnujte pozornost hlavně ujednání o poplatcích a sankcích.
Exekutor mi exekuuje mzdu (dluh z podnikani mého bývalého manžela). Dle mého názoru mi bere neco, co nespadá do SJM. Nebo se pletu? Exekuce byla narizena az po rozvodu manzelství. Muzu se nejak branit? Exekutorovi jsem rozvodový rozsudek dorucila. (Lucie D.)
Foto
Toto je obtížné řešit takto na dálku. Zkuste se obrátit na poradnu přímo při Exekutorské komoře.
Dobrý den, může se jeden ze sourozenců zříci dědictví. pokud splácí dluhy a hrozí mu exekuce ? (Kobza)
Foto
Dědictví můžete odmítnout, případně se ho vzdát ve prospěch druhého dědice.
Z predchoziho manzelstvi mam s byvalym jednu exekuci cca 120000,. Jsem znovu vdana a momentalne na materske.On ma mnoho exekuci jeste dalsich. Je mozne me oddluzit a jak. Dekuji .(Alexx)
Foto
Bylo by nejlepší, kdybyste mohla kontaktovat bezplatnou Poradnu při finanční tísni www.financnitisen.cz. Tam vám mohou připravit návrh na oddlužení zdarma.
Proč se neživíte poctivě? Normální by bylo splátky snížit a ne jen odložit o dva měsíce. To si pak jeden řekne, to nemůžu nikdy splatit a už jsou tu vymahači.... Je to kolotoč a i to tzv oddlužení není nastaveno tak, aby pomohlo většině zadlužených.....(Nataša Hájková)
Foto
V případě, že se dostanete do tíživé situace, vždy se zkuste dohodnout na úpravě splácení. Oddlužení je vhodné pouze pro některé dlužníky a je třeba si uvědomit, že budete muset vystačit 5 let pouze s existenčním minimem.
Dobrý den kolik mužou instituce vymahat maximalni častku za urok?pujcka 7000 oni chcou 14 000 a chodi exekutor po takovych castkach jako je dluh 12 tisic ?(Petr Koblasa)
Foto
Záleží na tom, k čemu jste se zavázal svým podpisem ve smlouvě. Exekutor pak následně může vymáhat příslušnou nesplacenou částku.
Dobrý den, budu rád, když mi poradíte: Před několika dny jsem si nechtěně po telefonu vzal úvěr, celou dobu jsem si přitom myslel, že s agentkou úvěrové společnosti jen dohoduji podmínky úvěrové smlouvy. A nevědomky jsem se zavázal i k vysokým sankcím. Můžu se nějak bránit? Jde o úvěr na 15 tisíc. Děkuji(Vladislav Volný)
Foto
Standardně máte podle zákona právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů od uzavření. Doporučujeme tedy zaslat písemné odstoupení od smlouvy na adresu příslušné společnosti.
Dobrý den , chtěla bych se zeptat , když mám od inkasní společnosti dán splátkový kalendář na dluh , je to bráno jako exekuce ? (Marie )
Foto
Není. Je to pouze návrh, jak řešit váš dluh. Jako podklad pro exekuci slouží pouze tzv. exekuční titul (např. rozhodnutí soudu).
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s promlčením dluhu. Už je to skoro dva roky, co jsem půjčil 25 tisíc sestřenici. Za tu dobu mi splatila sotva pět tisíc. Žádnou smlouvu jsem s ní samozřejmě nepodepsal, protože je to rodina. Co mám dělat? Děkuji(P. M.)
Foto
Přestože zatím nedošlo k promlčení dluhu (promlčecí doba činí 3 roky), doporučujeme získat od sestřenice uznání dluhu, na kterém bude napsáno, že sestřenice dluh uznává, a že vám peníze vrátí. Je také dobré, pokud máte svědky, že jste jí peníze předal, popřípadě důkazy o poskytnutí půjčky (výpis z účtu, že peníze odešly na její účet).
S manželem uvažujeme o osobním bankrotu. Máme každý několik úvěrů, které nám přerostly přes hlavu. Slyšeli jsme o společném oddlužení manželů. V čem je rozdíl a není přece jenom lepší, když požádáme o oddlužení každý sám za sebe? předem děkuji za radu(Nováčkovi, Cheb)
Foto
Je to jednodušší, stačí podat jednu žádost, máte nižší náklady na odměnu insolvečního správce a řeší to situaci obou manželů najednou. V minulosti totiž po úspěšném oddlužení jednoho z partnerů věřitelé mnohdy požadovali zbylou částku po tom druhém.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik je aktuálně pro letošek nezabavitelná částka, která by mi v případě exekuce měla z platu zůstat, a počítá se mezi vyživované osoby i moje manželka? Děkuji za reakci(Pavlík K.)
Foto
Nezabavitelné minimum je 6188,67 Kč 1547,47 Kč na každou vyživovanou osobu. Vaše žena se mezi vyživované ženy počítá.