Odhlédněme teď od toho, že se z iPhonu stal doslova kult a celosvětově se prodalo první generace 6 milionů kusů a druhé generaci trvalo k překonání hranice jednoho milionu pouhé tři dny. (více zde).

I přes revoluční multidotykové ovládání se jedná především o stylový telefon, u kterého je funkční výbava až na druhém místě. Vždyť u první generace jste si nemohli ani doinstalovat další aplikace a kromě Wi-Fi jste byli odkázáni pouze na pomalé mobilní připojení.

Nový model iPhone 3G hlavní výtky, které směřovaly na jeho předchůdce, odstraňuje. Nabízí již rychlý internet. Přes Apple Aps si můžete legálně koupit nové aplikace a iPhone se dočkal i GPS. S podporou Javy, se kterou se setkáte i u telefonů nejnižší kategorie, jsme se nedočkali ani tentokrát.

Apple byl se svým iPhonem sice první a způsobil doslova revoluci, ale konkurence nikdy nespí a není proto divu, že se vyrojila celá řada telefonů, které ani nezastírají svou inspiraci iPhonem. Většina z nich přitom nabízí mnohem víc než jejich vzor.

HTC Touch Diamond

HTC Touch Diamond
Autor: HTC

Tchajwanský výrobce HTC se snažil konkurovat již první generaci iPhonu svou řadou Touch. Nejnovější model Touch Diamond nezastírá své vysoké ambice. Nová generace uživatelského rozhraní TouchFLO 3D nabízí kromě efektních 3D efektů i jednoduché a rychlé ovládání dotyky, což byla a je hlavní deviza iPhonu. TouchFLO 3D přitom uživatelské prostředí nijak nekopíruje, ale jde svou vlastní cestou.

HTC Touch Diamond nabízí třímegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením. K internetu se můžete připojit kromě Wi-Fi i pomocí rychlých mobilní dat UMTS a HSDPA. Ve výbavě nechybí ani GPS a bluetooth. Telefon je vybaven 2,8 palcovým displejem s rozlišením 480 x 640 bodů. Pro uživatelská data však nabízí pouze vnitřní paměť s kapacitou 4 GB bez možnosti rozšíření, což je pouze polovina kapacity nižší verze iPhonu. Podporuje však mass storage a po připojení k počítači se tváří jako další disk. Do paměti iPhonu se legálně nedostanete a obsah do něj můžete nahrát pouze přes aplikaci iTunes.

HTC Touch Diamond se již prodává a jeho doporučená cena je 12 500 Kč.

Samsung Omnia

Samsung Omnia
Autor: Samsung

Vlajkovou lodí v portfoliu mobilních telefonů korejské společnosti Samsung je model Omnia, který je označován za jediného pravého konkurenta iPhonu. Stejně jako iPhone se spoléhá pouze na ovládání prsty a dokonce ani není vybaven slotem pro stylus.

Nad operačním systémem Windows Mobile 6.1 Professional je firemní uživatelské rozhraní TouchWiz, které Samsung použil již u hloupého telefonu F480. Na hlavní obrazovce si můžete nastavit pro snadnější přístup nejpoužívanější funkce telefonu.

Výbava telefonu je vskutku královská. Dotykový displej s úhlopříčkou 3,2 palce nabízí rozlišení 240 x 400 obrazových bodů. K dispozici máte pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a řadou doplňkových funkcí. Z další výbavy nesmíme opomenout, audio-video přehrávač, který zvládne celá řadu formátů včetně videa v DivXu, takže ho nemusíte nijak konvertovat. Díky TV výstupu si svá oblíbená videa pustíte i na běžné televizi. Kromě toho však můžete poslouchat i FM rádio s RDS. Dále nechybí navigace A-GPS, bluetooth, Wi-Fi, 3G. Pro práci naopak oceníte vestavěný editor dokumentů MS Office.

Stejně jako iPhone je i Omnia ve dvou verzích s kapacitami 8 a 16 GB. U Omnie však můžete kapacitu navýšit i s pomocí paměťových karet microSDHC až o dalších 16 GB.

Samsung Omnia by se měl na českém trhu objevit ve třetím čtvrtletí a měl by stát kolem 12 000 Kč.

LG KU990 Viewty

LG KU990 Viewty
Autor: LG

Jedním z prvních konkurentů iPhonu byl telefon LG Prada. Stejně jako iPhone má i Prada svého nástupce s označením Viewty. Ze všech tří konkurentů, které jsme vám dnes představili, je Viewty nejstarším a zároveň v souboji s iPhonem nejslabší vahou.

Slovníček


GPS (Global Positioning System) - americký satelitní navigační systém, který s pomocí družic na oběžné dráze dokáže určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností v řádech metrů.
Java - programovací jazyk v němž je možné vytvářet programy a hry pro počítače i mobilní telefony
Wi-Fi - standard pro lokální bezdrátové sítě. V současnosti se využívá stále častěji k připojení k internetu.
Bluetooth - druh bezdrátového připojení, který se používá ke spojení dvou a více elektronických zařízení. Většinou se používá v mobilních telefonech a kapesních počítačích.

Viewty nemá na rozdíl od Diamondu a Omnie otevřený operační systém, takže možnosti dalšího rozšíření jsou značně omezené. Na první pohled zaujme svým povedeným elegantním černým designem, díky kterému je telefon skutečným šperkem. Telefon má jednoduché a intuitivní ovládání a při každém stisku tlačítka na displeji navíc mírně zavibruje.

Hlavním tahákem Viewty je ovšem kvalitní pětimegapixelový fotoaparát s manuálním ostřením, což je funkce, která se příliš často u mobilů nevidí. Telefon dále nabízí kvalitní multimediální přehrávač, který si poradí i videem v DivXu.

Pro připojení k internetu jsou k dispozici rychlé datové přenosy 3G včetně HSDPA o rychlosti až 3,6 Mb/s. Telefon je vybavený i bluetooth a infraportem. Bohužel mu však chybí Wi-Fi. Další slabinou je vnitřní paměť, která má pouze 120 MB. Je jí však možné rozšířit pomocí microSD karet.

LG KU990 Viewty je již na trhu a prodává se za zhruba 10 490 Kč.

A co další?

Konkurenci pro iPhone chystají další firmy jako E-Ten, GigaByte nebo Blackberry. Pozadu nezůstává ani největší výrobce mobilních telefonů finská Nokia, která také chystá telefon ovládaný přes dotykový displej pod kódovým označením Tube.