Jak uvedl deník Independent, problémy s připojením začaly zhruba v 17:00 středoevropského času. Potíže pravděpodobně zasáhly mnoho zemí světa. Zatím není jasné, proč k výpadku oblíbených sociálních sítí došlo. Aplikace WhatsAppp a Instagram nadále fungovaly, ale nezobrazovaly nový obsah, včetně zpráv odeslaných nebo přijatých.

Chybové hlášení na webové stránce facebooku podle agentury Reuters naznačuje, že se jedná o chybu systému DNS (Domain Name System), který zjednodušeně řečeno slouží k zobrazování webových stránek.

Rozsáhlý výpadek: Problémy má Facebook, Instagram i Messenger.
Autor: Facebook down

Víme o tom, řešíme to

Přestaly fungovat i další produkty, které jsou součástí Facebooku, jako je Facebook Workplace. Společnost uvedla, že si je problému vědoma.

„Jsme si vědomi, že někteří lidé mají v současné době problémy s aplikací Facebook,“ uvedla oficiální stránka sociální sítě na twitteru. „Pracujeme na tom, aby se vše vrátilo do normálu, a omlouváme se za veškeré nepřjemnosti,“ stojí dále v prohlášení společnosti. Podobná hlášení pak publikovaly stránky komunikátoru WhatsApp.

Facebook, Instagram a WhatsApp během noci z pondělí na úterý začaly opět fungovat. Společnost Facebook oznámila po 04:00 SELČ, že její služby jsou znovu přístupné on-line a její zaměstnanci pracují na postupném návratu k běžnému provozu. Firma, pod kterou spadají zmíněné sociální sítě a aplikace, se domnívá, že během výpadku neunikly údaje uživatelů jejích služeb, informovala agentura Reuters.

Nejde o první poruchu

K výpadkům Facebooku dochází poměrně zřídka, ale jejich dopad bývá obrovský, v neposlední řadě proto, že postihují jedny z nejoblíbenějších sociálních sítí.

Podle tvrzení serveru  CNBC výpadek lze přitom ten aktuální pokládat za nejhorší od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Tehdy jeho služeb ale využívalo jen 80 milionů uživatelů. Ve druhém čtvrtletí měla tato největší sociální síť světa 2,9 miliardy měsíčních aktivních uživatelů. 

Jak ovšem připomněla britská BBC, také v březnu 2019 došlo k velkému výpadku sociálních sítí patřících Facebooku, který trval dlouhých 14 hodin.

Pocítil to i Vodafone

Nestandardní situace přetížila vpodvečer část sítě operátora Vodafone, lidé měli problém s internetovým připojením i dalšími službami. Podle mluvčího firmy Ondřeje Luštince ale technici nasadili náhradní řešení a vše by mělo být v pořádku..

„V důsledku výpadku Facebooku došlo k sekundárnímu přetížení některých částí naší fixní sítě. Technici už nasadili náhradní řešení, všechny části naší pevné sítě jsou navzdory přetrvávajícímu masivnímu výpadku Facebooku plně funkční," sdělil večer Luštinec ČTK. Doplnil, že už firma řeší pouze požadavky zákazníků, kteří potřebují poradit s restartem modemu.

Zdravíme, doslova všechny!

Výpadek se kromě rozčileného naříkání stal terčem nekončících posměsků. Zareagovala i konkurenční sociální síť Twitter, která uveřejnila krátký příspěvek v návaznosti na příliv uživatelů zbavených své dosud tolik oblíbené aktivity na jiných sítích.

Reagoval na něj také bývalý spolupracovník amerických tajných služeb a whistleblower Edward Snowden. „Facebook a Instagram na den přestanou záhadně fungovat a svět se stává zdravějším místem," řekl.

Akcie Facebooku následně kolem 21:30 SELČ odepisovaly 5,5 procenta a směřovaly ke své nejhorší seanci za rok. K jejich propadu přispěl širší výprodej technologických akcií a také výpověď bývalé zaměstnankyně firmy Frances Haugenové. Ta v neděli Společnost Facebook obvinila, že opakovaně upřednostňovala zisk místo toho, aby zakročila proti projevům nenávisti a dezinformacím.

Experti: Mohlo jít o sabotáž

Bezpečnostní experti, kteří situaci sledují, uvedli, že výpadek mohla pravděpodobně způsobit chyba v konfiguraci systému, kvůli které nejsou dostupné odkazy na servery Facebooku. To by mohlo být důsledkem interní chyby, i když teoreticky by byla možná i sabotáž ze strany informované osoby, napsala agentura Reuters.

Video
Video se připravuje ...

Šíříte nenávist na Facebooku? Můžete skončit ve vězení! David Vaníček

Fotogalerie
6 fotografií