Stahování filmů a hudby je sice velmi oblíbené, ale mnohdy obchází platná autorská práva.

Události z minulého týdne navíc ukazují, že se naplno rozjelo tažení proti internetovým pirátům! Zatčení šéfa Megauploadu a miliardáře Kima Schmitze alias Johna Dotcoma je nejspíš teprve začátek. Kauza Megaupload může mít dopady na celý internet. Její důsledky se ozývají už i v ČR.

Výpadek Kinotipu

"Vážení návštěvníci, dne 19. ledna 2012 FBI z důvodu autorských práv zablokovala obsah na serverech Megavideo, Megaupload a dalších stránek. Z tohoto důvodu se zalekly i servery videobb a videozer, které smazaly veškerý autorsky chráněný obsah. Pracujeme na nápravě, takže to chvíli potrvá, než dáme všechno do původního stavu. Děkujeme za pochopení."

Toto upozornění se nově objevilo na oblíbeném serveru Kinotip, ze kterého je jinak možné zdarma stáhnout filmy. Je jasnou reakcí na události v zahraničí. A naznačuje, že internetové pirátství se potýká s problémy a dostává se na pořádně tenký led. Obavy z možných postihů se dostaly i k nám.

Čeští piráti s postupem proti Megauploadu nesouhlasí

Česká pirátská unie, oficiální sdružení sjednocující tuzemské piráty, vydala ke kauze Megaupload oficiální prohlášení. Megauploadu se zastává, prý zákony neporušoval a za vším nejspíš budou obchodní zájmy USA, které volné stahovaných filmů nemají.

"Zásah přesvědčivě demonstruje, že nahrávací průmysl je skutečnou hrozbou pro demokratickou společnost," nebojí se čeští Piráti přímé kritiky. Razie proti Megauploadu prý ale dopadne i na české uživatele. "Nebude dostupná řada seriálů či dokumentů, které televize nevysílají."

Fotogalerie
7 fotografií

Ulož.to zatím zůstává v klidu

Nejnavštěvovanějším českým webem, kde je možné bezplatně stáhnout nejrůznější data, je Ulož.to, obdoba amerického Megauploadu.

Jeho spolumajitel Jan Karabina však ČTK sdělil, že Ulož.to funguje v souladu s českým právním řádem, odlišným od toho amerického.

Zároveň ale nepopírá, že v českém prostředí existují weby, kde se autorská práva porušují. "Je zvláštní, že přes všeobecnoě známou existenci podobných českých serverů se všichni tváří, že se ni neděje," dodává a úmyslně tím distancuje Ulož.to od těch, co zákony nectí.

Problémem je samozřejmě hlavně porušování autorských práv. "To je samozřejmě jednání, od kterého se chceme distancovat," říká Karabina.

I české weby by si měly dát pozor, říkají právníci

Internetová svoboda však není neomezená. I volné sdílení obsahu veřejností musí být regulované, jako tomu je třeba i na světoznámém webu Youtube.com. Kdo však reguluje Ulož.to? Sami uživatelé. Nezávadnost zveřejněného obsahu totiž nechává server na nich. Maže diskutabilní soubory jen občas.

A podle soudního znalce v oblasti internetového práva Vladimíra Smejkala by proto mohl český stát proti Ulož.to zasáhnout také! Autorská práva jsou totiž ožehavým problémem.

Hrozí tedy i českým webům nucená odstávka? Možná. Budoucnost internetového stahování je totiž nejistá.