Jako první své produkty představí firma Samsung. Dále budou následovat společnosti Panasonic, Sonya LG. Společnost Samsung, která už naváží výrobky do ElectroWorldu a Datartu, nabízí LED TV, LCD TV i plazmu. K zakoupení budou taktéž 3D Blu-ray přehrávače a domácí kina.

Neznamená to však, že se nebudete moci dívat na klasický 2D obraz. Samsung umí jednoduše z klasického televizního vysílání udělat pouhým nasazením brýlí trojrozměrný obraz, takže můžete v 3D sledovat i oblíbený seriál. Jde o nesmírnou výhodu oproti konkurenci (kromě Sony), která tuto technologii nemá a musí čekat na 3D Blu-ray nebo 3D televizní vysílání.

Brýle z kina? Ne!

Přes brýle z kina, které se půjčují při promítání 3D filmů, doma nic neuvidíte. Jde totiž o tzv. polarizační brýle, které využívají různobarevné polarizační fi ltry v brýlích. Většina televizí však využívá aktivní brýle, které jsou propojené s televizí a fungují na principu zatemňování a odtemňování čoček ve vysoké frekv e n c i , čímž vyvolávají trojrozměrnou iluzi.

Budou české kanály vysílat 3D?

Žádná česká televizní stanice nemá technologie k tomu, aby vysílala v 3D. Můžete si koupit 3D Bluray, ale budete potřebovat speciální přehrávač, čímž se domácí 3D kino prodraží. Navíc budete potřebovat zmíněné aktivní brýle.

Fotogalerie
5 fotografií

Vše, co byste chtěli vědět o 3D televizích

Blesk se zeptal Karla Zimmermanna, specialisty e-shopu společnosti Datart, a Ondřeje Lukáče ze společnosti Samsung na to, co by vás čtenáře mohlo o 3D televizích zajímat:

Už se tyto 3D televize prodávají a za kolik?

Datart: První 3D televize začne Datart prodávat už v dubnu, ceny jednotlivých modelů se budou pohybovat od 45 000 Kč a výš.

Samsung:

Jak pracují aktivní 3D brýle?

Datart: Fungují na principu zatemňování a odtemňování levého a pravého snímku ve velmi rychlé frekvenci 120 Hz (obrázků za sekundu). Vše běží v časovém souladu s obrazovkou televizoru. Zde se střídají pravá a levá políčka fi lmu v opačném rytmu než u brýlí. Tato technologie dohromady vytváří výsledný 3D vjem.

Jaká filmová nabídka bude dostupná ve 3D?

Datart: Spolu se spuštěním 3D technologie na trh se do obchodů dostanou také 3D fi lmy na 3D Bluray. Široká dostupnost 3D obsahu je ohlášena na rok 2011.

Samsung: Dostupný je film Monstra vs. Vetřelci, další tituly by se měly objevit do konce roku 2010, Dokonce máme neofi ciální zprávy o fi lmu Avatar, který by měl být vydán letos na podzim.

Můžu sledovat klasický a 3D obsah na stejném televizoru?

Datart: 3D technologie jsou u nových 3D televizorů přidanou funkcí, kterou můžete aktivovat a sledovat pomocí 3D brýlí. Sledování ve 2D formě je samozřejmostí po vypnutí doplňkového 3D.

Samsung: Ano, označení 3D TV neznamená, že na TV můžete sledovat jen a pouze 3D obsah. Můžete samozřejmě sledovat i 2D obsah, ale zároveň můžete přepínat mezi 2D a 3D zobrazením, takže pokud si přejete sledovat večerní zprávy ve 2D, tedy normálním zobrazení, je to možné.

Dokážou 3D televize změnit klasické TV vysílání na 3D?

Datart: Ano, některé 3D televizory (např. Samsung a Sony) dokážou převést klasické vysílání na 3D.