Podle něj totiž u řady lidí vyvolává pobyt na těchto serverech, kde si založí svůj profil, závislost na virtuálním přátelství. Nejzranitelnější jsou přitom ženy, protože jejich vlastní cena je podložena vztahy s jinými lidmi a Facebook jim umožňuje mít najednou stovky přátel.

Navíc lidé na sociálních webech často hledají kompenzaci rodiny, jejíž tradiční podoba se výrazně změnila.

Podle Davida Smallwooda, odborníka na závislosti při dublinské klinice Priory, je deset procent společnosti náchylných k závislostem na přátelství. Facebook je také stránka nevhodná pro lidi zotavující se ze závislosti na drogách, alkoholu a nakupování, protože u nich může zvýšit pocit zklamání z odmítnutí kvůli jisté funkci "Friend request" – přijmout pozvání k přátelství.

"Člověk se posuzuje podle toho, jak mnoho přátel má online. Stane se někým jiným, aby nashromáždil co nejvíc přátel, a to znamená, že se promění v někoho jiného a stane se někým, kým ve skutečném životě vůbec není. Aby vypadal člověk úspěšně, vyčerpá debet na kreditní kartě a kupuje si oblečení a kabelky. Mám tu pacienty, kteří jsou na Facebooku, a já jim na to vždy řeknu, vypadněte odtam. Pokud je člověk závislý, musí dělat věci, aby se dal do pořádku a cítil lépe. Lidé při léčbě se snaží hledat způsoby, jak být v pořádku, a tyto webové stránky mohou hrát stejnou hru," tvrdí doktor Smallwood.

Na serveru Facebook je registrováno více než 100 milionů profilů z celého světa. Existují také studie, podle nichž sociální weby tohoto typu mohou starším lidem pomoci vyhnout se společenské izolaci.