Jedete na dovolenou, ve vlaku a potřebujete se zabavit? Nic nezlepší nudnou cestu tak jako dobrý film. Ke sledování má v dnešní době člověk k dispozici spousty prostředků. Mobilní telefony, MP3 přehrávače, notebooky, tablety a nebo právě přenosné přehrávače. Ty často před odjezdem na dovolenou kupují rodiče pro děti.

Velikost obrazovky dostačuje, baterka překvapila

S rozšířením BD disků, které nabízejí podstatně ostřejší obraz než DVDčka, se na trh dostaly i přenosné přehrávače, které tyto nosiče umí přehrát. Philips PB 9001 má devítipalcovou obrazovku (23cm). Zvládá přehrávat CD s hudbou a fotkami, DVD a BD s filmy. Na bateriový provoz vydrží dle výrobce 3 hodiny, v testu však tuto metu přístroj o asi 15 minut překonal.

Lze ho napájet ze zásuvky nebo v autě ze zapalovače. Veškeré adaptéry jsou v balení. V krabici najdete také obyčejné propojovací kabely k televizi. Ty však můžete vyhodit. Stejně byste přehrávač zapojovali přes HDMi a to v balení není. Výrobce dále dodává taštičku na přenos, ta se ale nedá použít jako držák v autě. Přehrávač budete muset mít při jízdě na kolenou.

Přehrávač je plastový,ale snaží se tvářit elegantně
Autor: Philips

Nepovedený dálkový ovladač

Další část příslušenství je dálkový ovladač. Ten má ale menší chybičku. Najdete na něm všechna možná tlačítka, jen ovládání hlasitosti chybí. To je trošku nedotažený detail. Zrovna poměrně důležitou věc musíte ovládat tlačítky na samotném přístroji.

Zvuk z reproduktorů není nijak extra. Naštěstí z boku naleznete dva výstupy pro sluchátka. Poté je poslech i zážitek z filmu podstatně lepší. Jen trošku mrzí, že chybí ekvalizér nebo různé režimy audia – například film, koncert atd. U obrazu si jas, kontrast i barevný tón můžete upravit dle vkusu.

Hezký obraz, skvělá podpora formátů

Kvalita obrazu je velice pěkná. Zvláště při přehrávání videa ve vysokém rozlišení (BD nebo HD videa např. z YouTube). Podpora video formátů je také uspokojující. Zvládne DivX, MKV, H.264, WMV a další. Problém nenastal ani u externích titulků s diakritikou. Velice dobře odolává stroj otřesům. Ani při třesení, házení a převrácení vzhůru nohama se obraz nezadrhl. Příjemné je přehrávání z USB paměti (flash disk). Video ve Full HD i prohlížení fotografií bylo bez problémů svižné.

Po designové stránce není PB 9001 žádný zázrak. Kombinace černého a stříbrného plastu je vcelku elegantní, ale působí také dost lacině. Přístroj je také poměrně solidní cvalík. Na druhou stranu je konstrukčně odolný, vše dobře lícuje a nic nevrže.

Přenosný přehrávač od Philips dokáže na několik hodin zabavit děti při cestě na dovolenou
Autor: Philips

Fajn univerzální zařízení

Cenově se PB 9001 pohybuje kolem 7000 Kč, záleží na prodejci. Pokud chcete univerzální přehrávač na cesty, kupujte. Zvládne hudbu, filmy a obrázky ze všech médií. Díky HDMi rozhraní ho připojíte k televizi, nevyužijete ho tedy pouze mimo domov. Pokud máte notebook s Blu-Ray mechanikou nemá pro vás podobné zařízení žádný smysl.