Kdykoliv si tak chtěl čtenář vzít elektronickou čtečku knih do postele, potřeboval k tomu externí zdroj světla. Zapnutá lampička ve společném loži však není ideální, zvlášť pokud chce váš protějšek spát. Americké knihkupectví Barnes & Noble, které má v USA největší síť maloobchodů, přichází se čtečkou, která má problémy s elektronickým papírem prolomit. S Nook Simple Touch s GlowLight tak bude možné číst elektronické knihy i v noci, a to, aniž byste světlem někoho budili nebo rušili. To dosud s některými přídavnými pouzdry s miniaturními lampičkami pro čtečky jednoduše nešlo.

Fotogalerie
2 fotografie

Osm LED diod podsvítí displej

Pokud jste si doposud chtěli v noci přečíst knihu v elektronické podobě, museli jste sáhnout po tabletu nebo jiném zařízení s OLED či LCD displejem. Přístroje, které však mají tyto formy displejů s aktivním podsvícením, vydrží nabité jen několik hodin, což je pro čtení knih naprosto nepraktické. V Barnes & Noble neprolomili technické omezení elektronického inkoustu a papíru, který nemůže být podsvícený, ale nalezli cestu, jak omezení obejít. Nad displejem je totiž ještě jedna speciální vrstva, která po něm rozvádí světlo, o které se postará osm LED diod. Barnes & Noble tvrdí, že jim trvalo celý rok a půl, než přišli s dostatečně kvalitní, ale zároveň úspornou technologií.

Technické specifikace

I přes novou technologii, přinášející neobvyklý druh podsvícení displeje, by měla být výdrž baterie stejná jako u současných čteček. Nook Simple Touch s GlowLight by měl vydržet nabitý jeden měsíc. Displej bude velký šest palců, tedy přes 15 centimetrů a jeho rozlišení bude 800 x 600 bodů. S rozměry 16,5 x 12,7 x 1,2 cm a váze 200 gramů ji bude možné snadno držet v jedné ruce. Čtečka podporuje všechny klasické formáty včetně ePub, PDF, JPG, GIF, PNG a BMP. V prodeji by měla být od května, v přepočtu za 2500 korun. Firma už přijímá objednávky, ale není jediná, kdo o uvedení technogie podsvícení čteček na trh usiluje. Usilovně na jejich vývoji pracuje i Amazon, který stojí za vývojem nejpopulárnějších a nejprodávanějších čteček série Kindle.