Dokáže si třeba takový Miloš Urban představit, že by jeho dílo vycházelo především elektronicky? "Představit si to dokážu, ale nevím, proč by k tomu mělo dojít. Řekl bych, že knižní a elektronické vydání se budou často dublovat," usuzuje autor úspěšných románů Lord Mord, Sedmikostelí, Santiniho jazyk nebo žhavé novinky Boletus Arcanus.

"Připravují se, pokud vím, dva mé texty v elektronice. Jeden starší, co už jako kniha nevyjde, a jeden úplně nový. Ten bude samozřejmě i ve formě klasické knihy, navíc s ilustracemi." Nešlo ale o nápad spisovatele, nýbrž jeho nakladatelství. "Argo se rozhodlo to zkusit poté, co mě začali oslovovat jiní vydavatelé se zájmem o elektronické verze. Ale vlastně to nebude vydání souběžné. Elektronická kniha by měla přijít o několik měsíců později a měla by být nabízena v novém kosmasím obchodě s elektronickými knihami. Ale jak to bude ve skutečnosti, ví Bůh," uzavírá Urban.

I děti mají radši klasické tištěné knihy

"Autor je, myslím, ten první, kdo se rád přizpůsobí, když to bude k něčemu dobré," usuzuje Iva Pekárková autorka titulů jako Málo černý varlata nebo Sloni v soumraku. "Ovšem kamarádka knihovnice mi říkala, že i dnešní šestileté děti, tj. budoucí generace, mnohem radši čtou skutečnou, papírovou knížku než nějakou elektronickou, kterou se nedá listovat a která nevoní potištěným papírem. Takže si nejsem tak jistá, jestli a kdy elektronické knihy zvítězí na celé čáře." A už Ivě Pekárkové někdo vydání e-knihy navrhoval? "Jen jsme se o tom abstraktně bavili s nakladatelem, ale zatím rozhodně nic neplánujeme."

"Mám k elektronickým knihám dobrý vztah. Vlastně bych byla ráda, kdyby už byly v Čechách běžnější," tvrdí Petra Soukupová. Autorka próz K moři a Zmizet a držitelka ocenění Magnesia Litera rozhodně neodmítá myšlenku, že by se její dílo dostávalo ke čtenářům hlavně tímto způsobem. "Obě moje knihy už existují v elektronické podobě."

Chcete si přečíst další novinky ze světa elektronických knih, tabletů, chytrých telefonů a digitálních technologií? Klikněte ZDE