Video
Video se připravuje ...

Horizon Forbidden West – příběhový trailer PlayStation

Začátek hry rekapituluje události jedničky. Pokud jste tedy nehráli Horizon: Zero Dawn, určitě to napravte. Jinak na vás úvod pokračování vychrlí obrovské množství spoilerů a připraví vás o překvapení. To by byla škoda. Pokud jste však původní hru hráli a jen si příliš nevzpomínáte na některé události, můžete si je připomenout tímto videem. Osobně však nic prozradit nechci, proto nastíním příběh dvojky tak, aby čtenáři neznalí jedničky měli čas původní dobrodružství užít a zároveň byli nalákáni ke dvojce.

Aloy se vrací

Země je opět v ohrožení. Objevila se nová hrozba a příroda umírá. Rostliny vadnou, mění barvy na rudou a stávající se toxickými. Počasí se mění a stává se nehostinným pro život. I když to mnohé kmeny nechápou, lidský i jakýkoliv jiný biologický život je na pokraji vyhynutí. Naštěstí je tu rudovláska Aloy, která má pod čepicí a trpí syndromem absolutního altruismu. Dobro ostatních staví před svým vlastním. Snáší také jejich křivé pohledy plné zklamání, že s nimi nemůže trávit čas. Jenže ten teď ryšavá sympaťanda opravdu nemá.

Aloy je zvláštním typem hrdinky. Má srdce na správném místě, osud světa jí není lhostejný, a i když rozhodně není prvoplánová sexbomba, člověk na ní dokáže ocenit její osobitou krásu. Z herního hlediska je Horizon: Forbidden West klasickým titulem odehrávajícím se v otevřeném světě. Podobnost se sériemi Far Cry a Assassin’s Creed je zřejmá. Druhý Horizon je však hodně osobitý. Postapokalyptický svět je nádherný a propracovaný. Všude se něco děje, všude to žije. Míra detailu věnována prostředí i modelům postav je dechberoucí.

Grafika? Ty kráso!

Obvykle se věnuji technickému stavu her v recenzích až na konci, ale u Horizon: Forbidden West udělám výjimku. Grafika hry je totiž naprosto famózní a horko těžko byste hledali videohru, která je v současnosti hezčí. Animace postav vypadají realisticky, a kdyby byli všichni ti robotičtí dinosauři i tvorové skuteční, řekl bych to i u nich. Nyní je jich navíc dvojnásobně jako v jedničce! Lidé mají na sobě obrovské množství polygonů a oceňuji i mimiku a pohyb vlasů. Jedinou výjimku tvoří pohledy. Zvlášť Aloy se rozhlíží kolem sebe, jako by civěla na létajícího čmeláka.

Na postavy, se kterými mluví, se dívá málokdy. Asi by se slušelo lidově říci, že vypadá, jako by jí ulétly včely. Na prostředí oceňuji jeho živost. Vítr si hraje s listy ve vzduchu, v okolí se prohánějí veverky, zajíci, mývalové, tu a tam přiletí holub. Padající sníh zase zůstává nejenom na prostředí, ale i na Aloy. Uf, to je prostě nádhera. Nechybí ani výrazné HDR. Herní engine Decima je boží! K výběru je 4K rozlišení a 30 fps, což byl mnou preferovaný režim. Pokud ale chcete framerate 60 fps a ochudíte některé vizuální nádhery, i tuto možnost máte. K tomu zde díky SSD disku prakticky neexistují nahrávací časy.

Nádherný postapokalyptický svět 

Jakékoliv bugy nebo glitche byly menšího rázu. Ale jsou zde. Zapovězený západ je plný nejrůznějších prostředí a biomů. Od travnatého, přes džungli, až po poušť nebo zasněžených plání. Navštívíte také řadu technologicky vyspělých staveb z prastaré doby, které jsou však často zchátralé. Hudba je skvělá a dabing naprosto profesionální. Čeští hráči ocení lokalizaci v podobě titulků. Je hodně povedená a navíc lze nastavit velikost písma. Zpět však k hratelnosti, která je prostě klasikou. Říct, že jde o sci-fi Tomb Raider není přeháněním. Stejně jako Lara Croft má i Aloy luk s šípy a dokáže se ohánět i zblízka kopím.

Zbraní je daleko více, je zde i prak nebo samopal a všechny jsou vylepšitelné jako sama rusovláska. Těmito upgrady zvolíte, jaké může být její zaměření. Může to být spíše válečnice, zálesačka, lovkyně, přeživší, zvědkyně i strojmistryně. Pokud ale budete hrát dost dlouho, osvojíte si všechny tyto schopnosti. Při boji pak budete nezastavitelní. A co se ještě boje týče, byl jedním z nejslabších článků prvního dílu. U druhého dílu je znát, že se na něj vývojáři z nizozemského studia Guerrilla Games, které stojí za sérií sci-fi FPS Killzone, více zaměřili.

Raději plížení než otevřený konflikt

Ale stejně není úplně ideální. Raději jsem útočil ze zálohy, protože kradmý postup mě bavil víc a přímým konfliktům jsem se vyhýbal. Boj je stále trochu neohrabaný. Hratelnost Horizon: Forbidden West však přináší mnohé další zábavné chvilky, ať už dojde na hopsání po skaliskách, nebo stopování pomocí zařízení Focus. Milovníci lootu si taktéž přijdou na své, jelikož ze strojů ho rozhodně nepadá pomálu. Vytvářet si pak můžete munici, upgradovat zbraně atd. V této hře toho jde dělat opravdu hodně a i díky tomu je životnost skutečně vydatná.

Kromě hlavních úkolů se můžete věnovat celé řadě nepovinných. Kolik u hry strávíte času, je tedy čistě pouze na vás. Sám jsem byl překvapen nápaditostí některých nepovinných misí. Vzápětí jsem byl ale až znuděn tuctovostí jiných. Vydat se však cestou jejich plnění bylo moje vlastní rozhodnutí. Horizon: Forbidden West je taktéž hodně ukecaná videohra. Řadu rozhovorů lze přeskočit, ale některé ovlivňují lehce další dění. Je na vás, zda použijete rozum, srdce, nebo se uchýlíte k rázné akci.

Na dlouho

U hry jsem strávil zhruba 18 hodin a mám pocit, že jsem z ní viděl přibližně třetinu. Tolik toho nabízí. V žádném případě však do žánru her odehrávajících se v otevřeném světě nepřináší nic nového. Originalitu zde příliš nehledejte. Zde dostanete nejbombastičtější grafiku dneška, nádherný otevřený svět a vše, co byste od AAA hry pro PlayStation 5 čekali. Horizon: Forbidden West vychází na PlayStation 4, kde je rozlišení horší a zejména nahrávací časy delší, ale i tak za to tato hra stojí. Teď vám už zbývá jen vydržet do pátku.

Fotogalerie
21 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Bezkonkurenčně nejhezčí grafika současnosti
Super soundtrack, AJ dabing a CZ titulky
Aloy je zajímavá hrdinka
Úchvatný postapokalyptický svět
Zábavné RPG prvky
Dvojnásobek robotických potvor
Neuvěřitelně moc obsahu a dlouhá životnost
Jasná volba pro všechny PlayStation hráče
 
Minusy:
Absolutně nic nového v žánrů open world her
Neohrabaný boj
Výjimečně dokáže v některých chvílích i nudit
Pohledy Aloy do prázdna jsou směšné
Pár technických neduhů
 
Infobox
Datum vydání: 18. únor 2022
Platforma:  PlayStation 5 (recenzováno), PlayStation 4
Cena: 1999 Kč (PS5), 1799 Kč (PS4)
Výrobce: Guerrilla Games
Vydavatel: Sony Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky
Oficiální stránka hry