Video
Video se připravuje ...

Super Monkey Ball Banana Mania - trailer Sega

Princip Super Monkey Ball Banana Mania i všech předchozích dílů této ztřeštěné série je jednoduchý jako oloupání banánu. S jednou z opiček zavřených ve velké kouli se musí hráč v úrovni prokutálet ze startu až do cíle a přitom cestou posbírat co nejvíce banánů. Ideálně všechny. Netrápí ho však jenom časový limit, ale všudypřítomné překážky. Je zapotřebí se vyhnout všem propastem, projet rampy, úzké plošiny a kutálet se i po površích, které se samy hýbou. Mnohdy tedy nejde o nic snadného.

To nejlepší ze série Super Monkey Ball

Série Super Monkey Ball odstartovala v konzolovém světě na GameCubeu v roce 2001. Banana Mania obsahuje úrovně z prvního i druhého dílu a přidává také levely z kompilace Deluxe. Celkem se můžete kutálet v neuvěřitelném počtu 300 úrovní. Režimů je habaděj. Hlavní nabízí ztřeštěný příběh a stovku úrovní rozdělených do deseti světů. Ty jsou laděny do tematiky džungle, zábavního parku, podvodního světa, továrny na hodiny, vesmírné kolonie nebo útrob velryby.

Již ve čtvrtém nebo pátém světě si ale všimnete, že obtížnost nápadně roste. A to přesto, že se tvůrci uchýlili k několika usnadněním. Zmizely životy a omezená pokračování. Úrovně můžete opakovat, jak se vám zlíbí. I přesto ale můžete narazit na levely, které jsou tak těžké, až se dostaví frustrace. K dispozici je proto pomocník, jenž prodlouží minutový časový limit na dvojnásobek, zvýrazní šipkami ideální cestu a navíc přidá zpomalení času, díky němuž je manipulace s koulí ještě snadnější.

12 zábavných párty her

Mimo hlavní hry jsou k dispozici výzvy, trénink i speciální režim. Jde o módy, které přinášejí různé variace příběhového režimu s vlastními pravidly. Jednou z nejlepších věcí, které Super Monkey Ball Banana Mania hráčům přináší, jsou párty hry. Je jich celkem 12 a nabízí kutálivě opičí variace na tenis, golf, kulečník, fotbal nebo závody ve stylu Mario Kart. Naprostá většina párty her je skvělá a dokáže zabavit stejně dobře jako hlavní režim. Někdy i lépe. Super jsou zejména v multiplayeru.

Toho se na jedné konzoli mohou zúčastnit až čtyři hráči najednou. Zábavnost se v takovém případě násobí. I když mám hru více hráčů nejraději v rámci jednoho obýváku, online forma zde citelně chybí. A to by v roce 2021 neměla. Mezi dalšími režimy najdete mise, výzvy atd. Úspěch se v Super Monkey Ball Banana Mania měří počtem posbíraných banánů. Odemknout si za ně můžete celou řadu bonusových postav. Mezi nimi nechybí ani ježek Sonic a lišák Tails ze série Sonic the Hedgehog.

Hraní za retro konzole

Pokud za ně budete hrát, banány se dokonce promění ve známé kroužky, které po sebrání tak pěkně cinkají. Mezi bonusovými postavami naleznete také další zástupce Segy, jako je Beata z Jet Set Radio nebo Kazumu Kiryu ze série Yakuza. Co se stahovatelných hrdinů týče, jsou naprosto šílení. Nejde totiž o lidi ani zvířata, ale o retro konzole Dreamcast, Saturn v japonské verzi a Game Gear. To je hodně bizarní, ale jako jejich milovník jsem si hraní za hardware ze staré školy užil.

Všechny postavy samozřejmě doplňují AiAie a jeho opičí partu, kteří jsou přítomní v moderní i klasické podobě. Za posbírané banány jim lze koupit nové oblečení nebo barvy pro koule. Z odemykatelných bonusů jsou pak hodně zajímavé speciální režimy. Například zrcadlový, jenž obrátí úrovně, nebo temný banán, ve němž se musíte vyhýbat shnilému ovoci. Získat lze i novou herní funkci, kterou je skok. S jeho pomocí je kutálení v levelech snazší.

Na PlayStation 5 opičí šílenosti prokoukly

Pokud si ho však zapnete, stejně jako v případě výše zmíněného pomocníka přijdete o možnost zapsat se do online žebříčků. I když Super Monkey Ball Banana Mania nenabízí nic nového pod sluncem, je to stále povedená zábava. Kutálení s opičáky prostě baví. Co se technického hlediska týče, má novinka pro PlayStation 5 samozřejmě pořádně vylepšený vizuál. Textury jsou ostřejší a modely postav propracovanější. Hra běží při 60 fps v 4K rozlišení a nechybí ani podpora HDR.

Ovladač DualSense také často brní jako zběsilý, obzvlášť když dojde na moc dobře známý „FALL OUT“ neboli vypadnutí z levelu. Pokud navíc fandíte konzolím od společnosti Sony, jistě vás potěší, že pokud si pořídíte digitální kopii Super Monkey Ball Banana Mania, získáte tím verzi pro PS4 i PS5 zároveň. Pokud máte rádi tyto opičárny a nevadí vám občasná frustrace, není co řešit. Něco mi říká, že se navíc s touto už dvě dekády starou sérií nevidíme naposledy.

Fotogalerie
32 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 75 %

Plusy:
Best of Super Monkey Ball
Kutálení s opičkami stále baví
300 úrovní a 12 párty her
Pomocník pro usnadnění
Skvělá hra více hráčů
Technicky vylepšené
Zajímavé bonusové postavy
Digitální PS4 i PS5 verze za jednu cenu
 
Minusy:
Někdy až příliš těžké
Bez online multiplayeru
Zábavné, ale neoriginální
 
Infobox
Datum vydání: 5. říjen 2021
Platformy:  PlayStation 5 (recenzováno), Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, Switch, PC
Cena: 1049 Kč
Výrobce: Ryu Ga Gotoku Studio
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry