Video
Video se připravuje ...

Doom 64 trailer Bethesda Softworks

Doom 64 vyšel jako pokračování druhého dílu v roce 1997 exkluzivně pro konzoli Nintendo 64. Šlo o až překvapivou pecku, která si v ničem nezadala se staršími a slavnějšími díly. Více než dvě dekády od vydání původní verze se tato retro střílečka dostala konečně také na Xbox One, ale i na PlayStation 4, Switch a PC. Jelikož si tento často přehlížený klenot jistě nezahráli všichni hráči, mají teď nejlepší příležitost dohnat svůj pekelný rest. Doom 64 je skvěle hratelný i dnes a navíc je ještě hezčí.

Všechna známá monstra vypadají jinak

Příběh Doom 64 nemá cenu příliš rozebírat. Peklo je zpět a s ním i matka všech démonů, která je finálním bossem a zároveň jednou ze dvou nových nestvůr ve hře. Tou druhou je Nightmare Imp, což je průhledná a hůře rozpoznatelná verze klasického Impa. On i spousta dalších známých příšer jako Cacodemon, Demon, Mancubus, Pain Elemental, Lost Soul, Arachnotron nebo Cyberdemon hlásí návrat. Všechna monstra však vypadají jinak. I když běží hra stejně jako předešlé díly na Doom Enginu, má úplně novou grafiku.

Doom 64 pro Xbox One.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

2D modely postav byly kompletně předělány. Všechny vypadají většinou lépe a děsivě. Hlavně takový Demon nebo poletující Cacodemon. Ne u všech se však facelift povedl. Takový Pain Elemental vypadá směšně. Dvě příšery se taktéž do finální podoby nedostaly. Jde o pekelného psa Hellhounda a nepojmenovanou ženskou potvoru. Zatímco postavy jsou placaté a vytvořené z renderovaných 2D spritů, prostředí je trojrozměrné. S monstry se pochopitelně nebudete vykecávat, ale rozřežete je a rozstřílíte na krvavé cucky.

Brutální dvoučepelová motorová pila

Na pomoc k tomu máte bohatý zbrojní arzenál, v němž naleznete staré známé kousky jako brokovnici, její silnější dvouhlavňovou variaci, rotační kulomet, raketomet, plasmovou pušku a samozřejmě i devastační BFG 9000. Kdybyste to náhodou nevěděli, jakože určitě víte, BFG je zkratka pro big fucking gun! Všechny zbraně vypadají díky novému designu jinak než v jedničce a dvojce. Dostalo se i na dva nové kousky. Tím prvním je dvoučepelová motorová pila, která je extrémně cool.

Doom 64 pro Xbox One.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Démoni se s ní řežou jedna báseň. Tou druhou je nesvatý kousek zvaný The Unmaker, který je vytvořen z lidského masa, kůže a satanistických symbolů. Pálí lasery, které jsou silnější nebo slabší podle toho, kolik u sebe nesete klíčů. Hodně zajímavá zbraň. Doom 64 je řežba plná přestřelek, ale k tomu má silné hororové kořeny. Hraní je opravdu temný zážitek. Narazíte na uřezané hlavy naražené na kůlech, vnitřnosti zavěšené na řetězech či na zemi stále se pohybující ostatky.

Temný hudební doprovod

K tomu jsou všude kolem démonicky pohybující se hlavy a obrácené pentagramy. Hororové zpracování podtrhuje démonický soundtrack. Pryč je metalová hudba, kterou rozhodně ne všichni musí. Nahradilo ji až ambientní temné kvílení, nářky, pláč a melodie. Skvělý soundtrack doplňují povedené zvuky totožné s konverzí jedničky pro PlayStation a Saturn. Původní verze obsahovala 32 levelů, z nichž si můžete zahrát pochopitelně všechny i v remasteru. To ale není zdaleka vše!

Doom 64 pro Xbox One.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Tvůrci z Nightdive Studios, kteří stojí za remasterem originálu od Midway Games, nad kterým dohlíželi samotní hlavouni z id Software, přidali do nové verze Doom 64 osm nových úrovní nazvaných The Lost Levels. Je na nich vidět, že k tématu přistoupili s citem a rozumem. Celkově je design všech nových i starých úrovní naprosto famózní. Každá je jiná a všechny propracované k tomu. Hra je střílečkou v krystalické podobě, ale přesto se v ní musí přemýšlet.

Na Xboxu One X technicky precizní zpracování

Musíte zjistit, jak se dostat dál, vyřešit hlavolamy, abyste získali klíče, a taktéž musíte sem a tam zmáčknout tlačítko ve správný čas. Hra díky novému zpracování prokoukla. Jasně, je na ní vidět, že jde o více než dvě dekády starý kousek, ale moderní Doom 64 vypadá podstatně lépe než původní Nintendo 64 verze. Textury jsou ostřejší a hra běží neskutečně plynule. Na Xboxu One X dokonce v 60 fps při až 4K rozlišení. Žádného zpomalení se bát nemusíte, hra běží rychle jako blesk.

Doom 64 pro Xbox One.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

K tomu je k dnešním hráčům mnohem přístupnější. Ovládání je na Xbox One joypadu nádhera díky metodě pohybu pomocí dvou analogových páček a střelby pomocí boční spouště. Oproti pekelnému držení šíleného Nintendo 64 gamepadu je to hotové nebe. Hra rozhodně není lehká, ale remaster je podstatně lehčí. Umožňuje totiž uložení kdykoliv a ne jen po úrovních, jak tomu bylo v originálu. Hra je tak hezčí, lépe ovladatelná a přístupnější k tomu. Je vám tedy už jasné, že si musíte tuto pecku zahrát?

Hororová zábava za babku

Jde o opravdový a polozapomenutý klenot. Jelikož Nintendo 64 příznivci ostatních platforem s největší pravděpodobností nikdy nevlastnili, mají skvělou možnost si tuto klasiku zahrát. Už není co řešit, Doom 64 si prostě stáhněte, spusťte, celý ho skrz naskrz projděte a dohrajte. Doom, Doom II: Hell on Earth, Final Doom i Doom 64 jsou střílečky ze staré školy, které zestárly neskutečně dobře. Remaster klasiky z N64 je nyní k dostání jako součást deluxe edice výborného nového dílu Doom Eternal, nebo si ho můžete koupit za pouhých 135 Kč zvlášť. To je nabídka, kterou nelze odmítnout.

Fotogalerie
62 fotografií

Série Doom přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Klasická retro doomovka
Ve všech směrech povedený remaster
Hezčí, plynulejší a přístupnější
Nové úrovně The Secret Levels
Famózní design levelů
Temná ambientní hudba
Horor jako řemen
Velmi nízká cena
 
 
Minusy:
Nic
 
Infobox
Datum vydání: 20. březen 2020
Platformy:  Xbox One (testováno na XOX), PlayStation 4, Switch, PC
Cena: 135 Kč
Výrobce: Midway Games a Nightdive Studios
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry