F1 2019 je bez zbytečných řečí dosud nejpovedenější díl vůbec. Není se však čemu divit, jelikož vývojáři sebevědomě vyjíždějí na pomyslnou trať ve stopách ceněných a úspěšných předchůdců. Za zařazení Formule 2 si zaslouží pochvalu. Jasně, že tyto stroje nejsou tak výkonné a rychlé jako F1, ale přinášejí hře větší rozmanitost.

Závody formule 2

Ovládají se jinak a pocit z jízdy v nich působí svěže a jinak. Hra obsahuje kompletní licenci Formule 2 za ročník 2018. Jezdit tak můžete za všechny týmy včetně českého Charouz Racing System. Tvůrci navíc přislíbili, že nás čeká pro ročník 2019 bezplatná aktualizace, na kterou se nezbývá jen těšit. Přesně tak se má řešit stahovatelný obsah!

Závodní videohra F1 2019 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz

Formule 2 hrají svou roli i v kariéře, kde právě v nich budete začínat. Postupně se ale vypracujete na pilota F1, a pokud to za volantem budete umět, stanete se hvězdou. K tomu ale nestačí pouze řidičské umění. Vrátily se totiž rozhovory s reportéry po závodech, v nichž se můžete blýsknout nebo se před veřejností ztrapnit.

Kariéra s příběhem

Po krku vám navíc jdou dva fiktivní závodníci Lukas Weber a Devon Butler, kteří se starají o úsměvné příběhové pozadí hry. Škoda jen zastaralých animací postav, které jsou od minule stejné. V kariéře nechybí ani rozptýlení v podobě několika závodních událostí, ať už jde o jízdy na čas, průjezdy kontrolními body nebo předjíždění soupeřů. Nuda prostě nehrozí.

Závodní videohra F1 2019 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz

U kariéry lze strávit desítky hodin, protože je ještě propracovanější a obsáhlejší než loni. Dokonce je nyní možný transfer jezdců. A pokud si holdujete ve formuli 2, lze si zvolit kariéru pouze v této soutěži. Možností je tolik. Samozřejmě nechybí ani volné jízdy, časovky, Grand Prix ani šampionát jako další režimy. Ve všech oceníte propracovanou umělou inteligenci.

Umělá inteligence je na vysoké úrovni

Počítačem ovládání soupeři se na trati chovají jako lidé včetně taktizování, agresivního předjíždění nebo chyb. Hra s živými soupeři má však přeci jenom jiné kouzlo. Zvláště, když si můžete pro online závodění vytvářet vlastní ligy nebo vychytávat plánované závody. Stabilita síťové hry je navíc kvalitní a nikdy netrvá dlouho, než se připojíte k závodu.

Závodní videohra F1 2019 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz

Pokud tedy zvažujete hraní F1 2019 kvůli online závodům, tato hra vaše požadavky hravě uspokojí. Samotný jízdní model je v podstatě totožný s tím loňským, což ale není špatně, protože již tehdy byl vypilovaný. Ovládání formulí je velmi realistické a upřímně i náročné. Pokud budete chtít. Díky mnoha nastavením si lze udělat z vážné simulace poloviční arkádu.

Pro piloty F1 i sváteční řidiče

F1 2019 proto ocení jak hardcore závodníci, tak příležitostní hráči, kteří znají formule spíše z televizních přenosů. Jediné, k čemu mám opět výtku, je model poškození, který stále působí divně a nedodělaně. Díky cenné licenci nechybí všechny aktuální vozy a fandové ocení 18 klasických formulí ze sezón 1972 až 2010. Vizuálně je hra tak pěkná, že někdy vypadá až fotorealisticky.

Závodní videohra F1 2019 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz

Modely aut jsou neskutečně propracované. Okolí tratí bylo věnováno také hodně péče. Světelné efekty vypadají skutečně a je vidět, že Codemasters  to s grafickým enginem EGO 4.0 hodně dobře umí. Hra navíc běží hezky plynule. Ozvučení nelze vytknout vůbec nic, protože při hraní jsou opravdu slyšet skutečné formule, jejichž hřmění motorů bylo nahráno při tréninkových jízdách. F1 2019 je prostě velmi kvalitní závodní videohra a pro virtuální piloty sázka na jistotu.

Fotogalerie
28 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 88 %

Plusy:
Opět nejlepší závody formulí široko daleko
Nově přítomný seriál Formule 2
Díky nastavením vhodné pro zkušené piloty i nováčky
Bombastická kariéra
Chytrá umělá inteligence
Mnoho možností online závodů
Pěkná grafika

Minusy:
Nedodělaný model poškození
Ošklivé animace postav

Infobox
Datum vydání: 28. červen 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)
Výrobce: Codemasters Birmingham
Vydavatel: Codemasters
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry