Po minulém dílu Earth Defense Force 2025 pro PlayStation 3, který se na PS4 dočkal vylepšené verze Earth Defense Force 4.1: The Shadow of New Despair, se tvůrci rozhodli, že se další pokračování bude odehrávat v nové časové linii, v níž mimozemšťané ohrožují lidstvo poprvé. Earth Defense Force ve hře není organizací spojených národů založenou pro boj s nepřátelskými emzáky, ale soukromou firmou čekající na své uplatnění. Píše se rok 2022 a čas EDF právě nastal!

Krvavá cesta lemována miliony mrtvol

Z herního hlediska je však vše na svém místě. K výběru máte čtyři druhy vojáků (pěšák, letkyně s jetpackem, letecký návodčí a nosič obrněného exoskeletonu), s nimiž se vydáte na strastiplnou cestu lemovanou miliony mrtvol mimozemšťanů a mutantů, stejně jako zničenými roboty i létajícími talíři. Že jsou miliony přehnané? Nejsou. Vždy budete bojovat proti početné převaze a výjimkou nejsou ani situace, v nichž jsou nepřátelé všude na obrazovce, a to dokonce na vás.

Earth Defense Force 5 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
A kdo že vám půjde po krku? Budou to přerostlí mravenci, pavouci, vosy, žabí lidé, létající žáby, létající talíře, různé druhy robotů i samotní mimozemšťané v brnění. Ještě, že vaši hrdinové, kteří mají nyní ve vínku i pár nových schopností, mají po ruce obrovský zbrojní arzenál a (špatně) ovladatelná vozidla včetně tanků, helikoptér nebo obřích a ještě větších mechů. Výběr nepřátel je šílený a k popukání. Stejně jako celá hra, která se vůbec, ale opravdu vůbec nebere vážně.

Bžunda po celou dobu hraní

Protkána je bláznivým humorem. Hlášky, které uslyšíte od spolubojovníků i z rádia, jsou k popukání. "Mám hlad," nebo "Mimozemšťané by se měli bát vody, ale nebojí se jí," jsou jen špičkou ledovce. Řehnit se budete skoro u každé mise. A že jich je! EDF 5 obsahuje neuvěřitelných 110 misí! To je dosud nejvíc v celé historii série. Než tento díl dohrajete, uplyne bez problémů i více než 40 hodin. A to je hodně slušná životnost. Obtížnost je sice volitelná, ale i její normální úroveň dá zabrat.

Earth Defense Force 5 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Hra má sice až téměř primitivní náplň, ale není pro blbce. Při boji budete muset dávat setsakramentsky pozor, abyste nezařvali. Všude se to hemží nepřáteli, kolem vás létají laserové paprsky a smrt na číhá na každém kroku. Musíte nejenom pálit, ale také uskakovat, krýt se, taktizovat a k tomu si neustále hlídat zdraví. Narazíte na lehké mise, které sfouknete za 10 minut, ale u těch obtížnějších můžete strávit i déle než hodinu a opakovat je, dokud nebudete dostatečně silní. Naštěstí je hra až návykově zábavná.

RPG prvky i looting

Z nepřátel padají tři druhy předmětů. Jde o lékárničky, které vám okamžitě doplní zdraví, brnění, jehož hodnotu můžete zvýšit do příštího boje a zbraně. Brnění a zbraně přitom sbíráte nejenom pro vámi zvoleného vojáka, ale nově i pro ostatní třídy. EDF 5 tak v podstatě obsahuje prvky RPG i lootingu. Zbrojní arzenál je obrovský a najdete v něm známé i naprosto fiktivní sci-fi kousky včetně brokovnic, odstřelovaček, raketometů, laserových kanónů nebo nepopsatelných šíleností.

Earth Defense Force 5 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hrát můžete buďto sami nebo s kamarády. Na rozdělené obrazovce mohou řádit dva hráči, přes online službu PlayStation Network až čtyři. Zábava se přitom násobí. Vyplatí se si samozřejmě zvolit rozdílné třídy vojáků pro co nejefektivnější boj. Jen pozor na ukládání pozic. Offline i online hra má své vlastní sejvy. Na ovládání si chce chvilku zvyknout, ale do pěti minut máte vše v rukách. Co se technické stránky týče, není na tom hra nejlépe, ale o to se ani tvůrci vůbec nesnažili.

Béčková grafika nevadí, trhaný framerate ano

Grafika je stejně jako celá hra béčková, takže ji lze označit za úsměvnou. Textury mohly být ostřejší, animace postav propracovanější, ale o to v EDF 5 nejde. Jediné, co opravdu zamrzí, je nestabilní framerate. Když se toho děje na obrazovce hodně, hra se trhá. A na obrazovce se toho děje hodně často. EDF 5 je jinak dokonalou ozdravnou kúrou pro duši hráčů. Likvidovat mimozemšťany po tisících zahání stres, smutek i problémy. Tato gamesa je skvělá řežba, vtipný zážitek i relax v jednom.

Fotogalerie
125 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Megařezba kolosálních rozměrů
Až návyková hratelnost
Dlouhá životnost - hra má 110 misí
Parádní offline i online multiplayer
Bláznivý humor a hlášky k popukání

Minusy:
Nestabilní framerate

Infobox
Datum vydání: 11. prosinec 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1399 Kč
Výrobce: Sandlot
Vydavatel: D3 Publisher
Distributor v ČR: Není
Jazyk: AJ