První, čeho si každý fanda virtuálního ledního hokeje musí již při prvním spuštění NHL 15 všimnout, je absence vícero režimů. Především online mody prošly obrovskou redukcí. Zbyl pouze bodovaný zápas a kartičkový Hockey Ultimate Team. Chybí online týmová hra i manažerství. Zbytek zmizel jako led v létě.

Fanoušci již nejsou žádné klony, vypadají báječně!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vývojáři se sice dušují, že s dalším patchem se některé režimy vrátí, ale už takhle je jasné, že NHL 15 je nedodělaná hra. To potvrzuje i první oprava o velikosti 1,6 GB. Ani pro jednoho hráče nabídka modů není žádná sláva. Přítomná je exhibice, play-off, buď profíkem, buď manažer, Hockey Ultimate Team, Trénink a NHL Moments Live. Zvolit si tak můžete rychlou hru, manažerství klubu, hru s hokejovými kartičkami i prožít klasické momenty historie NHL.

Přítomné režimy však působí očesaným dojmem. Nejvíce je to znát na kariéře buď profíkem. V ní si vytvoříte vlastního hokejistu, vyberete jeho pozici, nastavíte základní dovednosti, ale poté si vás vybere některý z týmů NHL a postaví do prvního zápasu. Vlastních voleb je prostě málo. Žádná nižší soutěž, žádný draft. Oproti předchozímu ročníku jde prostě o krok zpátky.

Grafika je naprosto skvělá.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Samotná hra je však jako ostatně vždy parádní. Ovládání je přesné a po několika krátkých okamžicích přejde ihned do rukou. Skvělé je, že opět můžete střílet tlačítky i analogovou páčkou. Obtížnost hry pak určí nastavení, přičemž při té nejlehčí očekávejte gólovou serenádu, zatímco na tu nejtěžší budete mít problém zpočátku i přihrát. NHL 15 je tak ihned přístupné nováčkům, ale zalíbí se i zkušeným virtuálním hokejistům. Při nejlehčí obtížnosti se také nepískají fauly.

Při zápasech si všimnete, že razantní změnou prošla umělá inteligence oponentů. Je značně naskriptovaná, což je vidět v obraně i útoku. Při vašem útoku se však chovají protihráči vyloženě nelogicky, což bohužel platí často i o gólmanech. Nejlepší je tak hrát proti živému protihráči, ideálně s obstojnými zkušenostmi. Ještě, aby už pořádně jel online! NHL 15 vychází tradičně v lokalizované verzi, takže se čeští hráči lépe ve hře zorientují díky kompletní lokalizaci všech textů.

Při pohledu na grafiku ale nemůžeme jinak než smeknout. Ve verzích pro PlayStation 4 a Xbox One vypadá hra oslnivě. Ignite Ingine zde nevystrkuje růžky, ale naplno předvádí své rohy. Obličeje hráčů vyjadřují emoce, animace je hladká a modely postav překypují polygony. Obrovskou změnou prošli diváci, kteří již nejsou klony, každý z nich má svou tvář a jejich povzbuzování působí skutečně fanouškovským dojmem. K tomu si připočtěte perfektní prezentaci ve stylu televizních zápasů a vyjde vám hra, která učaruje vašim očím.

Fotogalerie
20 fotografií
NHL 15 není dokonalá hra, ale jde o zábavný hokej, který pobaví zkušené hráče i nováčky. Postupem času půjde o hru ještě propracovanější, protože s novými patchi bude přibývat i další obsah. Nelze však popřít, že hra je nedodělaná a očesaná. Oproti tomu ale stojí grafika tak detailní a oslnivá, že si jen těžko představit, že této hře hokejoví fanoušci odolají.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:

Oslňující grafika
Televizní prezentace
Kompletní licence NHL
Perfektní ovládání
Přístupné nováčkům, zajímavé pro veterány

 

Minusy:

Absence hned několika režimů
Hra působí nedodělaným dojmem
Umělá inteligence pokulhává

 

Infobox

Datum vydání:  12. září 2014

Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC

Cena: 1699 Kč (konzole nové generace), 1499 Kč (konzole stávající generace)

Výrobce: EA Sports

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: AJ dabing + CZ titulky