GRID Autosport je již třetím dílem závodní série od Codemasters. Ano, od britského vývojářského studia, které se zaměřuje na závodní hry a už nám přineslo klenoty jako Colin McRae Rally nebo TOCA. A zkušenosti tvůrců jsou při hraní setsakramenstky znát.

Nejsilnější zbraní hry je množství obsahu. Závody na městských okruzích jsou neskutečné, tratě do detailu propracované a je znát, že vývojáři mají rádi závodění na asfaltu. Pokud máte ale raději vůni spálené gumy, vždy se můžete vrhnout na režim Tuner a věnovat se driftování a užívat se smyky.

Pokud byste ale něco výjimečnějšího, vždy se můžete vrhnout na závody formulí. Ano, v GRID Autosport naleznete i formule, jejichž jízdní model je o poznání odlišnější než u osobních vozů. Hra je přitom plná licencovaných automobilů značek Honda, BMW, Mercedes-Benz, Ford, Audi a dalších.

Ve hře je celá řada licencovaných vozů.
Autor: Codemasters
Na zásadní otázku, zda je hra simulátorem nebo arkádou, máme šalamounskou odpověď – obojím! Hra má totiž tolik nastavení, ať už se jedná o asistenci, řazení, ABS. Pokud si budete věřit a budete chtít výzvu, dostanete simulátor. Jakmile si ale zapnete několik pomocníků, získáte příjemnou arkádu.

Podle zvolené obtížnosti ale budete i odměňováni, ať už herní kompletací nebo achievmenty. A když si zvolíte nižší obtížnost, všechny nezískáte. Škoda. Stejně tak nám přišla nevyvážená umělá inteligence, která sice ukázala svůj potenciál, ale nikoliv plnou sílu.

Fotogalerie
6 fotografií
Naopak musíme ale pochválit multiplayer. Závodění ve více hráčích si v nejrůznějších režimech užijete jak po internetu, tak na rozdělené obrazovce! K tomu si připočtěte povedenou grafiku, která však vyniká více na PC než konzolích současné generace. Engine Ego 3 je náročný. Na novou generaci hra bohužel nevychází.

GRID Autosport je propracovanou závodní hrou, která sice má na karoserii nějaké ty čmouhy, ale jinak jde o důstojný kousek do autosalonu. Pokud jste ale už vyzkoušeli nějakou závodní hru od Codemasters, moc dobře víte, že ani s touto nešlápnete vedle. Šlápnete totiž přímo na pedál s plynem!

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

 

Plusy:

Spousta obsahu pro virtuální závodníky
Povedený mlutiplayer včetně splitscreenu
Na PC pěkná grafika
Závody formulí
Možnosti nastavení, které dělají hru zajímavou pro začátečníky i pokročilé

 

Minusy: 

Nevyvážená umělá inteligence
Neuspokojivý systém odměn

 

Infobox

Datum vydání:  27. červen 2014

Platformy: PlayStation 3, Xbox 360, PC

Cena: 1499 Kč (PS3, X360), 999 Kč (PC)

Výrobce: Codemasters

Vydavatel: Codemasters

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ