Lego videoher jsou na trhu kvanta, a i když je z nich většina zábavná, stále dokola opakují tutéž hratelnost založenou na stavění, boji, stavění atd. Nedávná Lego Movie The Videogame tak byla nadmíru otravnou hrou, což se ale o novém Lego The Hobbit říct nedá.

Příběh kopíruje události prvních dvou filmů Hobit: Neočekávaná cesta a Hobit: Šmakova dračí poušť. Hra podává události v typické Lego podobě, takže není nouze o vtípky a fórky, které pobaví malé i dospělé hráče. Jen počkejte, až Azog přijde o ruku. Humorné jsou jak samotné herní události, tak filmové videosekvence.

Opět tatáž Lego hratelnost

Samotná hratelnost se nese v klasickém duchu Lego videoher. Budete prozkoumávat Středozem, sbírat kostičky, stavět nejrůznější předměty, znovu je ničit, zažijete šermířské souboje s orky, trolly i samotným Šmakem. Stejně jako v Lego Movie The Videogame budete při stavění klíčových předmětů hledat chybějící části atd. Vše z tohohle jsme však už viděli a okusili v jiných Lego hrách.

Dostat se přes řeku není pro trpaslíky problém.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Stejně tak i přepínání mezi postavami a využívání jejich specifických schopností. Jeden z trpaslíků dokáže s kladivem posouvat těžké předměty, další se zase dokáže s vystřelovacím lanem dostat do jinak nepřístupných lokací, Gandalf čaruje a Bilbo chytá ryby. Přesto rozdíly mezi postavami, konkrétně trpaslíky, nejsou mnohdy příliš velké.

Kovejte předměty, dokud je železo žhavé

Zajímavou novinkou je ale spojení dvou postav pro silnější útok ve specifických místech. Stejně tak potěšila i přítomnost plíživé úrovně, ve které musíte zůstat nezpozorováni. Jelikož jsou trpaslíci kovaní i v kování, často si sestrojíte novou zbraň nebo předmět. Počítejte však s tím, že po úrovních budete hledat a sbírat nejrůznější suroviny.

Při tužších bitvách budete muset lapeni mačkat tlačítka ve správném pořadí, abyste se osvobodili a začali s protiútokem.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Stejně jako u ostatních Lego her (věta, kterou čtete u jejich recenzí stále dokola) je největší zábavou kooperace ve dvou hráčích. Ten druhý se může kdykoliv připojit do rozehrané hry a bez ztráty dosažené pozice zase odpojit. Světlou stránkou jsou i zábavné minihry, které obzvláštní klasickou a již dost okoukanou Lego hratelnost.

Zábavné minihry

Zatančíte si s trpaslíky v Bilbově domky, budete utíkat před Šmakem a zažijete i akční bitku na králičím spřežení. Mimo hlavní příběhové kampaně, která vydrží zhruba na 8 hodin, budete moci cestovat i po Středozemi a plnit vedlejší úkoly. Z technického hlediska je hra na velmi dobré úrovni, až překvapivě. Jediné, co překáží, je chvílemi zmatená kamera.

Fotogalerie
22 fotografií
Jinak je i přes nádech stavebnice je vidět, jak na recenzované PlayStation 4 verzi jsou textury ostré a hra běží přitom velmi plynule. Tohle je jednoznačně nejhezčí Lego hra, která se zatím dostala na trh. Lego The Hobbit je prostě zábavnou videohrou, která pobaví příznivce filmů, knih i dánské stavebnice. I když jde o neoriginální hru, je prostě legrace.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:

Lego hratelnost u hobita funguje
Zábavná kooperace
Nejkrásnější Lego hra široko daleko
Vedlejší mise v Středozemí

 

Minusy: 

Okoukaná hratelnost Lego videoher
Problémová kamera
Málo rozdílů mezi trpaslíky

 

Infobox

Datum vydání: 11. duben 2014

Platformy: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Wii U, PlayStation Vita, PC

Cena: 1399 Kč (konzole nové generace), 1299 Kč (konzole současné generace), 799 Kč (PC), 999 Kč (PS Vita), 1349 Kč (Wii U)

Výrobce: Traveller's Tales

Vydavatel: Warner Bros. Interactive Entertainment

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ