Isaac se po všech těch hrůzách s nemrtvými Nekromorfy zamiloval, ale láska mu nevydržela. S Ellie se rozešli a on utápí svůj žal na Měsíční kolonii. V osudný den je však přepaden zbytky Earth Defense Force, kteří vědí, že je specialista na záhadné kameny Markery, které mění mrtvé na Nekromorfy. Isaac nemá na vybranou a musí se nedobrovolně přidat ke skupině, jež se snaží zachránit lidstvo. Nakonec je rád, protože zjistí, že má možnost opět vidět svou milovanou Ellie.

Tento druh Nekromorfa je nebezpečný kvůli své rychlosti
Autor: Electronic Arts

Sci-fi příběh jak má být

Příběh Dead Space 3 není kdovíjak originální, ale naplňuje vše, co by sci-fi horor měl mít. Hra není vyloženým děsem, spíše akcí s hororovými prvky, která přesto dokáže postrašit více než Resident Evil 6. Zajímavý je milostný trojúhelník mezi Issacem, Ellie a jejím novým přítelem Robertem. Sci-fi fanoušky potěší i objevení dávno vyhynulé mimozemské rasy.

Vylepšování zbraní je jedním z nejpoutavějších prvků hry
Autor: Electronic Arts

Vylepšete si zbrojní arzenál

Herně se jedná o akční horor, takže se Isaac i John umějí pořádně ohánět. K dispozici mají několik typů zbraní, které lze rozebrat, vylepšit nebo postavit od píky úplně nové. K plazmovému řezáku můžete přidělat elektrické výboje nebo brokovnici vylepšit kyselinovými náboji. Variací je spousta a i střelné zbraně lze vylepšit například i plazmovým řezákem na krátkou vzdálenost.

Isaacu, za tebou!
Autor: Electronic Arts

Ohákněte se do vesmírného obleku

Jednotlivé zbraně si pak můžete obohatit i o větší kadenci, obsáhlejší zásobník nebo rychlejší nabíjení. K tomu všemu bude ale zapotřebí nejrůznějších součástek, které se povalují v herním prostředí. V jejich nalézání vám však pomohou miniroboti-sběrači, které můžete vyslat do terénu a kteří se opět posléze vrátí s cennými zdroji na vylepšování zbraní i obleků. Těch je ve hře několik, od vesmírného, archeologického až po oblek pro pohyb v mrazivých oblastech.

Nekromorfové jsou děsiví a nebezpeční
Autor: Electronic Arts

Hrůzní Nekromorfové

Nepřátel je ve hře habaděj, od těch děsivých až po ty úplně hrůzostrašné. Nekromorfové se prezentují od klasických mutantů s ostrými končetinami, přes psí verze se třemi ocasy až po vyhublé kostlivce, kteří vás obvykle ohromí svou přesilou. Mezi ty největší patří samozřejmě bossové, ze kterých vám spadne čelist hrůzou i úžasem. Rozptýlením jsou boje s lidskými Unitology, kteří vyznávají proměny v Nekromorfy prostřednictvím Markerů jako náboženství.
 

Ve dvou se to lépe táhne

Hra je uzpůsobena hraní v kooperaci přes internet. Na rozdíl od zahraničních recenzentů však netvrdíme, že je to na škodu. Pokud budete hrát sami, možná vám hlavně zpočátku Nekromorfové zatopí, ale jakmile si vylepšíte arzenál, budete jejich důstojným protivníkem. Celou kampaň o devatenácti kapitolách můžete hrát s parťákem, který se někdy vydá do odlišných míst a hraní s ním příběh obohatí o nečekané halucinace. Kooperaci tleskáme.

Isaac se opět jednou dostal do pořádné šlamastiky
Autor: Electronic Arts

Úchvatná prostředí

Dead Space 3 oslňuje svým prostředím. Měsíční kolonii pod útokem Unitologů brzy vystřídá otevřený vesmír, ve kterém se můžete pohybovat ve stavu nulové gravitace, Nekromorfy zamořené vesmírné lodi, až po zasněženou Tau Volantis, která připomíná prostředím hru Lost Planet. Na ní se nejdříve budete muset pohybovat tak rychle, abyste nezmrzli, a zažijete na ní několik poutavých horolezeckých sekvencí při slaňování.

Jednoduché hlavolamy rozptýlí

Zpočátku hraní se může zdát, že titul nedosahuje kvalit Dead Space 2, ale není tomu tak. Je sice ještě akčnější, ale přesto dokáže vyděsit. Přibylo taktické uskakování do stran, krytí za překážky a stáze, která dokáže zpomalit předměty i nepřátele hraje stejně jako telekineze mnohem větší roli. Hlavolamů ve hře není málo, a i když nejsou nejtěžší, zabaví. Jde především o hackování dveří, které vám umožní cestu dál.

Vedlejším misím se nevyhýbejte

Na akční titul je životnost Dead Space 3 úctyhodná. Ve hře totiž naleznete spoustu vedlejších misí, které prodlouží životnost o několik hodin. Jsou nápadité, rozšiřují příběh a získáte v nich cenné suroviny pro výrobu nových zbraní nebo zlepšení obleku. Technicky je hra na vysoké úrovni. Grafika je oku lahodivá, plná pozoruhodných detailů i na dosluhujících konzolích. K hudebnímu doprovodu nemáme výhrady. Z technického hlediska lze jen vytknout místy zmatenou kameru, která občas znemožňuje férový boj s Nekromorfy.

Fotogalerie
10 fotografií

Vzhůru do smrtícího vesmíru

Dead Space 3 stojí bez řečí nejenom za vyzkoušení, ale i dohrání. Je to důstojný přírůstek do obsáhlé rodiny akčních sci-fi hororů, který fanouškům a i ostatním hráčům má co nabídnout. Po nemastném a neslaném začátku jsme byli zklamáni, ale tento pocit brzy nahradilo nadšení, se kterým jsme dohráli hru až do konce. A chceme další díl!

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

 

Plusy:

Skvělý sci-fi horor se vším všudy

Poutavá kooperace

Děsiví nepřátelé a poutavá prostředí

Vylepšování zbraní i obleků

Spousta vedlejších misí

Hezká prostředí

 

Minusy:

Místy zmatená kamera

Pomalý rozjezd

 

Infobox

Datum vydání: 8. únor 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1399 Kč (konzole) 1199 Kč (PC)

Výrobce: Visceral Games

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: Electronic Arts

Jazyk: AJ