Původní WipEout se objevil na první PlayStation konzoli v roce 1995 při jejím samotném startu. Stejné role startujícího titulu se po 17 letech chopil na PlayStation Vita WipEout 2048. I když jde o hru pro handheld, technicky je z celé série nejdokonalejší.

A šup dolů!
Autor: Sony

3, 2, 1, GO!

Vznášedlo závodí na mantinely vytyčených tratích, ale stejně jako v minulosti (v případě série spíš budoucnosti), se setkáváme se zkratkami, které je sice obtížnější projet, ale zároveň získáte drahocenný čas navíc. Vznášedla se perfektně ovládají, k dispozici je klasické schéma z předchozích dílů, ale i zcela nové typy ovládání, které ani fanoušky série neurazí. Ve WipEout 2048 můžete použít i dotykovou obrazovku pro pálení zbraněmi a zadní dotykovou plochu pro zrychlování, nám však nejvíce vyhovovalo držet se konvenčních tlačítek. K dispozici jsou závodní týmy Feisar, AG Systems, Qirex, Auricom a Pirhana, což i skvěle zapadá do časové osy série. Všechny týmy mají však další typy lodí, orientované na rychlost, ovladatelnost, palebnou sílu atd., což je v sérii novinkou.

Video
Video se připravuje ...

Závody budoucnosti, to je WipEout 2048 Sony

Útoč, střílej, nič!

Nebyl by to WipEout, aby neměla vznášedla instalovaný zbrojní arzenál, se kterým by si vystačil i Terminátor na jeden celý film. Pálit můžete kanónem, raketami, naváděcí raketou, plasmou, z nepřítele můžete čerpat jeho štít, na trať můžete položit miny nebo bombu, či celou tratí prohnat zemětřesení. Zbrojní arzenál přináší oblíbené kousky, navíc je možné nechtěnou zbraň přeměnit na energii štítu. Mimo tlačítek nebo dotykového displeje lze ke střelbě využít i mikrofon. Na tratích jsou umístěny zrychlovací šipky a v zatáčkách se ani náhodou nevyhnete vzduchovým brzdám, díky kterým je budete schopní vybrat i na poslední chvíli.

Qirex a Feisar se přetahují o vedoucí pozici
Autor: Sony

WipEout 2048 vydrží až do budoucnosti

Hra nabízí obsáhlý režim kariéry pro jednoho hráče. V něm si vyzkoušíte několik druhá závodů, od těch klasických, přes jízdu na čas, souboje až po zónu. V ní musíte ve stále se zrychlujícím vznášedle projet co nejvíce zón na trati. Kariéra vás bude vést jednotlivými roky, takže budete postupovat stále do budoucnosti. A do budoucnosti vám také vydrží, protože životnost tohoto titulu je jakákoliv, jen ne krátká. WipEout 2048 nabízí také bezdrátový online multiplayer, který je zábavný jako vždy. Velkou novinkou je možnost na některých tratích závodit s PlayStation 3 hráči, kteří vlastní WipEout HD, a to díky cross-platformovému hraní. Ať už budete hrát sami nebo s přáteli, pocit z rychlosti bude vždy neuvěřitelný, stejně jako bude zábava velká. Byť hra nepřináší do série v zásadě nic nového.

Fotogalerie
7 fotografií

Dokonalý elektronický soundtrack

Elektronická a taneční hudba jde s WipEoutem ruku v ruce od jeho prvního dílu. Každý díl přinesl tracky jiných žánrů, ale vždy na ně byla radost závodit. Soundtrack WipEout 2048 je ale ještě o třídu výš, než tomu bylo u předcházejících handheldových dílů pro PSP. Uslyšíte tu breakbeat, electro, drum ’n’ bass i další žánry od prvoligových interpretů jako The Prodigy, Kraftwerk, The Chemical Brothers, Orbital, Noisia, The Future Sound of London, Deadmau5, Underworld a dalších. Žádní béčkoví producenti, ani DJs, jen ty největší hvězdy elektronické hudební sféry. Vizuálně vypadá hra také jako z budoucnosti, přitom je plynulá, PS Vita v tomto ohledu prostě boduje. Zvuky jsou také skvělé, jen fanoušky zamrzí, že kultovní hlášku „contender eliminated“ nahradilo suché oznámení „ship destroyed“. Nahrávací časy by také mohly být o něco kratší. Celkově je ale WipEout 2048 pořádná pecka a skvělý startovní titul pro novou konzoli.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Vizuálně krásné
Opravdový pocit rychlosti
Solidní životnost
Bezkonkurenční elektronický soundtrack
Minusy:
Delší nahrávání
Nepřináší v zásadě nic nového
 
Infobox
Datum vydání: 22.únor 2012
Platformy: PlayStation Vita
Cena: 999 Kč
Výrobce: Studio Liverpool
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ