Hlavním důvodem pro zrušení služby je, dle jejího tvůrce, aktuálně probíhající šetření ze strany finančních úřadů. Ty se na firmu dívají kvůli její kryptoměně Kin a údajně jedním z řešeních bylo ukončit právě komunikátor. Kryptoměna Kin vznikla v roce 2017 a v rámci prvotních investic (ICO – initial coin offering) vybrala 100 milionů dolarů. V červnu 2019 se ale firma dostala do sporu právě s finančním úřadem, který tvrdí, že prvotní kolo investic nebylo řádně ohlášeno.

TIP: Libra je hrozba pro finanční systém, varuje Francie a nechce kryptoměnu Facebooku v Evropě povolit

Kik byl založený již v roce 2009 a byť celosvětově aktuálně nepatří mezi nejpoužívanější aplikace, stále se, alespoň co se týče USA, řadí mezi ty, které uživatelé nejvíce používají. Umožňoval jak klasický chat mezi uživateli, tak i populární posílání gifů či samolepek a nechyběli ani boti pro komunikaci s různými stránkami.

Zrušení komunikátoru znamená jak konec celé služby, tak i propuštění přibližně stovky zaměstnanců. Přesné datum  ukončení ale tvůrce neoznámil. Firma si jich ponechá pouze 19, kteří se budou věnovat Kinu. Ten používají nejrůznější aplikace jako platidlo za nejrůznější bonusy.