„Páni, 1129 dolarů (AUD; zhruba 20.300 Kč) za iPhone 5S v Austrálii. To je prostě šílené,“ napsal podle australských médií Bill Hutchison na Twitteru o dražším, plnohodnotném modelu iPhone 5S se snímačem otisků prstů a pamětí 64 GB. V obchodní čtvrti Sydney čekalo na nové telefony asi 400 lidí.

Wow, jsem tu první!

Jimmy Gunawan (33), který před vlajkový obchod Applu dorazil zhruba 20 hodin před otevřením, byl překvapen, že je první.  „Loni ve stejnou dobu už tu byla fronta zhruba 20 lidí,“ uvedl Gunawan, který si nakonec odnesl rovnou dva modely 5S.

V Tokiu vykupují staré iPhony

Před obchodem Applu v tokijské přepychové čtvrti Ginza ráno ve frontě stálo kolem 700 lidí. Nové iPhony v zemi nabízí tři velcí operátoři SoftBank, KDDI a NTT Docomo. Zákazníci mohou díky systému splátek odejít s novým telefonem, aniž by zaplatili jediný jen. Mají také možnost odkoupení svého starého iPhonu za cenu dosahující v přepočtu až 5200 Kč.

V Česku až za týden

Celkem se dnes nové modely 5C a 5S začínají prodávat v 11 zemích a územích, kromě USA také v Singapuru či Portoriku. V první vlně je poprvé také Čína. V době, kdy prodej prémiových chytrých telefonů na celém světě zpomaluje, je růst na tamním trhu pro Apple důležitý. V České republice by se měly nové iPhony začít prodávat již za týden, tedy 27. září.

Fotogalerie
11 fotografií