Francouzská společnost Free je na trhu sice už od roku 2002, ale nyní nachystala nabídku, která nejde odmítnout. V přepočtu za 500 korun měsíčně nabízí neomezené volání, SMS, MMS a dokonce 3 GB dat. To je cenový šok, který tradičním operátorům vrazil kudlu do zad.

Tak jako v ČR, i ve Francii donedávna působila trojice mobilních operátorů – Orange, SFR a Bouygues Télécom. Tyto firmy spolu ne vždy soutěžily, spíše je zajímaly kartelové dohody. V roce 2005 je dokonce antimonopolní úřad potrestal pokutou 534 milionů eur za to, že si tajně předávaly informace o zisku a zákaznících.

Naštvanosti a frustrace francouzské veřejnosti vyžila firma Free a vtrhla na trh. Jejich nabídka je tak úžasná, že prostě nejde odmítnout.

"Tyto ceny jsou zatím pro první tři miliony zákazníků. Pokud jsme se ale ve výpočtech nespletli, a já myslím že ne, snížíme ceny i pro další zákazníky," šokuje šéf společnosti Xavier Niel. Za první týden získal Free Mobile půl milionu zákazníků. A s cenou najednou začaly hýbat i další společnosti.

SOUČASNÝ PAUŠÁL VYDĚLIT DVĚMA!
CO SI MYSLÍTE O TUZEMSKÝCH OPERÁTORECH? CHCETE V BUDOUCNU PLATIT POLOVINU TOHO, CO PLATÍTE NYNÍ? TAKÉ ČEKÁTE NA PŘÍCHOD 4. HRÁČE NA TRH? PIŠTE DO DISKUZE NEBO NA FACEBOOK.

Češi chtějí francouzský ráj

Zkušenost z Francie inspirovala Čechy a na facebooku vznikla výzva Chceme jako 4. operátora Free Mobile. Navíc stovky lidí každý den plní facebookové firemní profily stávajících operátorů výzvami, kdy i ony zlevní své služby. Někteří diskutující dokonce tvrdí, že existují speciální "propagandistické" týmy, které negativní ohlasy na facebooku mažou.

"Kdy konečně zlevníte na ceny které jsou běžné v zahraničí. Až začne fungovat telekomunikační úřad? Případně antimonopolní úřad a pustí senm menší alternativní operátory?" ptá se na facebooku Zdeněk Hušek.

"Když to jde jinde, tak proč ne i u nás. V ČR strašně operátoři obírají lidi. Je to tím, že tu není žádná konkurence, která by donutila hlavní tři hráče trhu zlevnit a ti si můžou spokojeně papat u koryta," píše na facebooku Tomáš Kolařík.

"Vaše podvody jsou tak trapné, ale pořád ještě méně trapnější než ty vaše výmluvy, jak jsou vaše ceny levné a proč nemohou být levnější," vzkazuje operátorům Marek Škoda.

Vodafone, t-Mobile a O2 se zatím oficiálně tváří, že se nic neděje, že revolta přejde. Ale mezi zákazníky se na facebooku začíná šířit, že při tvrdé hrozbě odchodu se dají vyjednat jakési "podpultové" výhodné individuální podmínky.

Ceny snižujeme, příspěvky nemažeme

Zeptali jsme se představitelů Vodafone, t-Mobile a O2, jak budou jejich firmy reagovat na výzvu na facebooku, že Češi chtějí 4. operátora a co je pravdy na tom, že z facebooku operátorů jsou odstraňovány negativní komentáře.

"Ceny našich služeb klesají dlouhodobě, například u předplacené Karty na míru došlo o Vánocích k poklesu ceny téměř o polovinu. Příspěvky zákazníků na Facebooku pravidelně monitorujeme, jsou pro nás cennou zpětnou vazbou a rozhodně je nemažeme," uvedla Adéla Konopková z Vodafone.

Podobně reagovala i mluvčí t-Mobile Martina Kemrová. "Ceny upravujeme průběžně a příspěvky na facebooku nemažeme."

"Ceny volání v naší síti průběžně klesají a zákazníci mají možnost čerpat prakticky neustále různé výhody v rámci akčních nabídek. Příspěvky související s francouzským operátorem na našem facebookovém profilu pozorně čteme a určitě žádné z nich nemažeme. Naopak vracíme na zeď ty, které samotný facebook vyhodnocuje jako spam a skrývá je," uvedl mluvčí O2 Hany Farghali.

VYJÁDŘENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU
ČTÚ má podle šéfa sekce státní kontroly úřadu Jana Ševčíka v plánu zprovoznit internetový srovnávač nabídek operátorů: “Rada rozhodla, že takový kalkulátor na našich stránkách bude, aby měli spotřebitelé informace o českém trhu,” řekl Ševčík.