Symbian Belle se nejvíce inspiroval u konkurenčního Androidu. Má mnohem přívětivější prostředí pro uživatele a nabízí hned několik nových funkcí. Tou nejzajímavější je přítomnost widgetů, ovládacích prvků. Ty lze libovolně rozmístit na plochu mobilního telefonu. Jako widget budete moci umístit aktuální datum + čas, hudební přehrávač, nejoblíbenější kontakty, kalendář nebo e-mailový klient. Velikost widgetů bude možné měnit.

Symbian Belle na Nokii N7
Autor: youtube.com

Spousta widgetů a nové funkce

Platí přitom, že větší widget dokáže zobrazit více informací. Vybírání těchto modulů probíhá prostřednictvím menu. Jednoduše stačí dotykem vybrat požadovaný widget a umístit ho na plochu.Nový systém od Nokie má mít šest aktivních obrazovek, mezi kterými budou uživatelé moci libovolně přepínat. Na každou lze widgety umístit. Obrazovku půjde nově oživit libovolnou tapetou. Novým operačním systémem budou potěšeni hlavně ti, kteří byli zklamáni tím, že jim Symbian při zamknutí přístroje na displeji příliš neukázal.

Fotogalerie
3 fotografie

Symbian Belle na zamknutém telefonu zobrazí počet zmeškaných hovorů, stejně jako nové e-maily nebo SMS. Nový systém ale ocení i byznysmeni. Pro kancelářské potřeby bude obsahovat messenger Lync, program na vytváření poznámek OneNote nebo ActiveSync pro synchronizaci účtů na Exchange serverech. Pro komunikaci s blízkými zařízeními bude v systému integrovaná technologie NFC. Výrazného zlepšení se dočká notifikační lišta, jež ukazuje stahované aplikace, rychlý přístup ke správě modulů i ke zprávám.

Operační systém bude i pro starší mobily

Operační systém navíc disponuje multitaskingem, takže zvládá více aplikací najednou. A to nejlepší nakonec, nový operační systém Symbian Belle budou moci prostřednictvím aktualizace používat i majitelé telefonů Nokia E7, C7, X7, N8, E6 a C06-01. Kdy však bude uvolněn, není známo.

Blesk.cz již brzy představí nové telefony s operačním systémem Symbian Belle!