Většině uživatelů internetu v Česku přestaly fungovat služby společnosti Google po osmé hodině. Tedy internetový vyhledávač, videoportál YouTube, ale i mailový klient. Výpadek podle hlášení zasáhl nejenom Českou republiku, ale i Slovensko a části Německa, Polska, Rakouska a Maďarska. Později výpadek zasáhl i Spojené státy.

České a slovenské obyvatele výpadek vyděsil. „Jak mám sakra najít bez Googlu pořádné porno,“ napsal žertem jeden z nich. „Na Slovensku nám nejede Google,“ hlásí žena z Bratislavy. „Konec světa,“ vtipkuje další. Server Download detector zobrazuje aktuálně mapu výpadků. Jak upozornil portál Živě.cz, kvůli výpadku Googlu se stal v Česku rázem nejpoužívanější vyhledávač Seznam.cz. Ten ale nápor uživatelů neustál a spadl.

Kde se stala chyba? Podle všeho byl problém v DNS. První výpadek Google přitom postihl v úterý ve dvě hodiny odpoledne. Byl však krátký. Druhý přišel před osmou hodinou a trval zhruba hodinu. Nyní by měl již Google fungovat po celém Česku.

Výpadek zasáhl i EET

Komplikace zaznamenal i systém elektronické evidence tržeb, uvedla Lupa.cz s odkazem na údaje serveru Hlídač EET, který monitoruje rozhraní, s nímž komunikují pokladny obchodníků. "Přímá souvislost s výpadkem Googlu není jasně prokázána, ale časově se špička shoduje," píše Lupa. Do pilotního provozu EET se dosud přihlásilo přes 12.000 ze 40.000 podnikatelů.