Podle amerického byznys magazínu Forbes byla data nasbírána podvodnými aplikacemi a reklamami. Sám Šopov říká, že na možnost pořídit osobní data narazil náhodou. „Když jsem našel tuto „nabídku“, byl jsem provokován ke koupení dat a jejich sdílení s celým světem. Lidé musí být opatrnější, s kým sdílejí svá osobní data,“ Prohlásil bulharský blogger.

Osobní data milionu lidí

Minimálně z poloviny se přitom jednalo o data, která pocházela z neveřejných účtů. Šlo o jména, příjmení, e-mailové adresy a odkazy na Facebook profily. „Tyto data jsem sehnal za pouhé dvě minuty. Bylo to neuvěřitelně snadné,“ řekl Blesku.cz sám Šopov. Blogger, který bojuje za bezpečí na internetu, o celém problému informoval i samotné provozovatele Facebooku. Jejich reakce však byla jen stěží pochopitelná.

Facebook: Soubor odstraňte a už o tom nepište

„Nyní bychom si přáli, abyste nám soubor s daty zaslal, smazal ho, řekl nám, jestli jste někomu dal kopii, dal nám odkaz na stránku, kde jste ho koupil, včetně záznamech o platebních transakcích a odstranil o tom informace ze svého blogu. A jen tak mimochodem, nemáte dovoleno zveřejnit jakoukoliv část této konverzace. Je tajemství, že jsme ji vůbec vedli,“ popsal rozhovor Šopov.

Nejsem ten typ chlápka, co jen tak sklapne

Jak sami vidíte, jen pro sebe si to nenechal. „Víte, nejsem zrovna ten typ chlápka, co sklapne, když mu to někdo nakáže. Žijeme ve svobodné zemi a máme svobodu slova,“ napsal Šopov Blesku.cz přes Facebook. „Nezapomeňte, že Facebook si zaznamenává tuto konverzaci také,“ dodal blogger.