Online populace Indie je třetí největší na světě, po Spojených státech amerických a Číně. Právě komunistickou zemi, největší internetovou velmoc, by podle průzkumu mohla Indie předběhnout už do dvou let. „Je to dobrá zpráva, že jsme se dostali přes stomilionový milník, ale trvalo nám dlouho se sem dopracovat,“ řekl předseda IMAI Subho Ráj. „Užívání internetu v Indii nyní vstupuje do kritické fáze,“ dodal.

Měsíčně pět až sedm milionů nových uživatelů

V Indii měsíčně přibývá pět až sedm milionů nových uživatelů internetu, především v malých městech a mezi méně movitými obyvateli. Nedávno se v Indii začal prodávat i nejlevnější tablet světa Aakash. Dotované zařízení, určené především pro studenty, stojí jen 650 korun.

Studenti Indičtí studenti ve školách používají dotovaný tablet Aakash
Autor: EPA

Zatím vede Čína

Nejvíc uživatelů internetu na světě má Čína, kde je ze zhruba 1,33 miliardy obyvatel připojeno k síti 485 milionů lidí. Druhou příčku drží Spojené státy, kde má z 300 milionů obyvatel přístup k internetu zhruba 245 milionů. Indická vláda předpokládá, že během pěti let stoupne počet uživatelů internetu v zemi na zhruba 600 milionů. Tento cíl je podle IMAI reálný.

Nakupování online stále více populární

S růstem počtu uživatelů internetu se v Indii prudce rozvíjí i nakupování online, do nějž se s nabídkou zapojuje stále více firem, společností i obchodních řetězců. Podle indické obchodní komory se očekává, že do roku 2015 vzroste online obchodní průmysl v Indii o 35 procent ročně a vystoupá na 1,4 miliardy dolarů.