Ty nejobyčejnější drony jsou vlastně takové dálkově ovládané hračky. Vzhledem připomínají vyspělejší kousky, jsou však obvykle vyrobené z levného plastu, nemají kamery a ovládání má dosah jen několik metrů. Jsou vhodné pro děti. Když zafouká vítr, je ale po nich.

Základní vybavení

Vyspělejší drony se dělí podle výbavy, velikosti a počtu vrtulí. Žhavou novinkou na trhu jsou tzv. mikrodrony, které svou velikostí připomínají dětské drony, ale ve výbavě mají i kameru. Ta je společně s GPS základním hardwarem vyspělého dronu.

Dále se drony dělí podle počtu rotorů, které je za pomoci vrtulí udržují ve vzduchu. Nejčastější jsou kvadrokoptéry neboli čtyřtulky. Čtyři rotory se ukázaly jako dostatečné pro relativně stabilní let dronu. K dostání jsou však i těžší a dražší multikoptéry s více rotory a vrtulemi.

Mohu s dronem létat legálně?

„Pokud ho provozujete pro rekreační nebo sportovní účely, nenarušujete s ním ničí soukromí, neohrožujete s ním ničí bezpečí ani majetek na zemi, k jeho řízení nepotřebujete žádné povolení. Od hmotnosti jednoho kilogramu musí být vybaven identifikačním štítkem se jménem pilota a kontaktem na něj, přísnější podmínky jsou pak pro prostředky nad sedm kg hmotnosti,“ řekl Blesk.cz mluvčí Úřadu civilního letectví Petr Navrátil.

Něco jiného je ale využití v médiích a pro vlastní výdělek. „V případě, že chcete ale s jakýmkoli bezpilotním prostředkem natáčet nebo fotografovat pro komerční účely, potřebujete povolení ÚCL a registraci dronu i jeho pilota,“ vysvětlil Navrátil.

Nejčastější použití dronů v Česku je však právě rekreační a při dokumentování sportovních výkonů.

Jak se ovládá?

Dražší modely mají vlastní hardwarové ovládání. Drtivou většinu dronů však lze řídit i pomocí chytrých telefonů a tabletů.

Kolik je dronů v Česku?

Vzhledem k tomu, že řadu dronů není třeba registrovat, neexistuje žádný záznam prodaných dronů v Česku. „U nás je jich kolem dvaceti tisíc,“ řekl Blesk.cz zdroj dobře obeznámený s tematikou dronů.

 

DJI F320 Phantom 2 Vision+

Pořádný stroj se vším všudy pro ty, co to s drony myslí vážně

DJI F320 Phantom 2+
Autor: Oficiální Fota výrobců

Kvalitní výbava, čtyři bytelné rotory a přesné ovládání. Tento dron není nejlevnější, přesto jde o jeden z nejprodávanějších modelů v Česku. Má totiž 14 MPix kameru, která nahrává video při třiceti snímcích i ve Full HD rozlišení, foto pořídí v rozlišení 4384 x 3288 pixelů. Do prodeje se však chystá už i třetí model.

Cena: 29 000 Kč

 

Nine Eagles Galaxy Visitor 3 RTF

Levná záležitost pro začátečníky

Nine Eagles Galaxy Visitor 3 RTF
Autor: Oficiální Fota výrobců

Pro úplné začátečníky ideální dron. Naučíte se s ním natáčet, ovládat ho, avšak na vyspělejší zařízení prostě nemá. Video nahraje v HD rozlišení 720p, ale nejde o profi drona, má pouze mikrokameru. Rozhodně s ním také nelétejte daleko ani vysoko, nebo vám ho odfoukne vítr.

 

Cena: 4 500 Kč

 

Parrot Bebop Skycontroller

Dron se stylem střední třídy pro ty, kteří se vyznají

 

Parrot Bebop Skycontroller
Autor: Oficiální Fota výrobců

Dobře ovladatelná kvadrokoptéra, která navíc dobře vypadá. Má 14 MPx Fisheye kameru, GPS, vnitřní paměť 8 GB, ovládat ho lze Android i iOS mobily, avšak právě jeho Skycontroller ovladač s displejem zajišťuje perfektní stabilitu letu. Navíc je k dostání v modré, červené a žluté barvě.

 

Cena: 25 000 Kč

 

SAE Max 1200

Luxusní multikoptéra pro filmaře a náročné

SAE Max 1200
Autor: Oficiální Fota výrobců

Tohle je dron pro ty, kteří nemají hluboko do kapsy. Vhodný je především pro filmaře, kterým poskytuje možnost natáčet i z velkých výšek při dobré stabilitě obrazu. Dodává se přímo s 16MPix fotoaparátem Sony 5R. Se zátěží může letět až 20 minut, bez dokonce 27 minut. Tento profesionální dron má úctyhodných osm rotorů.

 

Cena: 160 000 Kč

 

Parrot AR.Drone 2.0 Elite

Zajímavá kvadrokoptéra pro pokročilejší začátečníky

 

Parrot AR.Drone 2.0 Elite
Autor: Oficiální Fota výrobců

Další kvadrokoptéra vhodná spíše pro začínající dronisty. Oproti Nine Eagles Galaxy Visitor 3 RTF však mnohem propracovanější. Doletí až do 50 metrů od ovládání, ovládá se mobily s operačními systémy iOS a Android a natáčí 720p video mikrokamerou. K dispozici je několik barevných provedení.

 

Cena: 8 500 Kč

Fotogalerie
10 fotografií