Stagnující trh 3D sortimentu se konečně dává do pohybu. Filmoví distributoři slibují uvedení více filmů (povětšinou dokumentů z kina IMAX) na Blu-Ray nosičích. S novinkou od FujiFilmu si však již vytvoříte 3D obsah vlastní. Při focení i prohlížení snímků si užijete spoustu zábavy. Navíc je to velice snadné.

Kvalitně ploše i prostorově
3D foťák od FujiFilm je designově velice povedený. Jasně jsou vidět dva objektivy
Autor: fujifilm.cz

Fotoaparát má dva 10Mpx objektivy, které najednou zaznamenají dva posunuté obrazy podobně jako lidské oči, čímž se vytváří 3D efekt. Fotit můžete ale i "placatě" a klidně dva snímky najednou. U každého objektivu lze mít různé nastavení a zachytit tak v jednu chvíli dvě trošku jiné fotky. Inteligentní blesk přisvětluje v závislosti na světelných podmínek okolí. S kvalitou fotek jsme byli velice spokojeni.

Při focení 3D stačí nastavit automatický režim, velikost a kvalitu fotografie a jde se na věc! U nastavení si lze vybrat jak výsledné rozlišení tak i formát (klasický 4:3 nebo 3:2 popřípadě širokoúhlý 16:9). Snímky jsou zaznamenány ve formátu MPO (vícevrstvý formát) nebo lze nastavit snímání 3D i 2D fotky najednou, placatá fotografie je v standardním formátu JPEG. Foťák zvládá natočit i 3D videa v HD rozlišení (rozlišení 1280x720).

Pro odvážlivce je tu pokročilý 3D režim, při kterém si vyfotíte dva snímky po sobě úplně sami. Ale automatika většině běžných uživatelů naprosto postačí. Po pořízení fotografie lze upravit i míru 3D efektu posunem ovladače takzvané paralaxy. Hranice posunu jsou sice až +8 a -8, ale pro sledování bez problémů je reálná hranice asi 2, pak se již většině lidem zatočí hlava. Při posunu paralaxy do plusu vystupuje obraz více z obrazovky při mínusu se naopak prohlubuje.

Sledování bez brýlí

Display přístroje má 3,5" (cca 8,8 cm) a zobrazuje 3D obraz bez nutnosti nosit speciální brýle. Efekt je vidět jen z přímého úhlu a důležitá je i vzdálenosti od pozorovatele. Foťák nesmí být ani moc daleko ani příliš blízko. Zde hodně záleží na jednotlivci. Během testu jsme nenašli člověka, který by efekt neviděl vůbec.

647989:gallery:true:true

Systém funguje tak, že oba obrazy z displaye vyzařují trošku jiným směrem (zvlášť pro levé a pravé oko), mozek si poté oba obrazy spojí. Chvíli (individuálně i několik vteřin) trvá, než se mozek na tento způsob sledování naladí a pořádně zaostří. Efekt je ale velice povedený. Podobný display bude mít mimochodem i nová přenosná herní konzole od Nintenda - 3DS.

Mnohem lepší je přirozeně si 3D fotografie prohlédnout ve velikém formátu na televizoru nebo monitoru počítače, který zvládne 3D zobrazování. My jsme test prováděli na plazmě od Panasonicu s úhlopříčkou 127 cm. Foťák i televizi jsme propojili kabelem s konektory HDMi a mini HDMi (cena cca 400 Kč). Pokud se fotografie kompozičně povedla, byl 3D efekt opravdu perfektní. Nastavené předměty nebo ruce směrem k objektivu jsme měli v podstatě před nosem. Při blízkém focení se na výsledek již nedalo dívat, mozek má prostě své hranice.

Při pohled zeshora vidíme (zleva) posun paralaxy a poté spoušť, kolem které je kolečko zoomu
Autor: fujifilm.cz

Ovládání je jednoduchost sama

Přístroj zapnete pouhým stažením krytky objektivů. Na horní hraně se nachází klasicky spoušť, posuvník paralaxy a zoomu (opticky trojnásobný). Vedle displaye je kulatý přepínač módů, pak tlačítko režimu focení nebo točení videa. Mezi záznamem ve 2D a 3D opět přepnete stiskem jednoho tlačítka. Obsluhu zvádne i fotografický amatér a bez většího nastavování pořídí velice pěkné snímky. Cena je 12000 Kč.