Křeslo a přídavná technologie D-BOX sice přijde na několik tisíc dolarů, domů si jej přesto pořídilo už několik Čechů. Vibrující křesla, která budou poprvé představena v polovině října na pražské výstavě Home Cinema, by v budoucnu mohla být instalována i v tuzemských kinech.

Vibrace diváka vtáhnou do děje

"Speciálně vyztužené křeslo dokáže věrně napodobit vibrace a pohyb odehrávající se ve filmu, takže diváka více vtáhne do jeho děje," řekl Ivan Kanka ze společnosti Media Room, která tato křesla v Česku začala distribuovat. Křeslo se umí naklánět do stran, zdvíhat se i vibrovat tak, aby pohyb odpovídal aktuálnímu dění ve filmu. Technologie dokáže při sledování filmu vytvořit až dvojnásobné přetížení.

Cena vibrujícího křesla se pohybuje od dvou tisíc do 4,5 tisíce dolarů a vibrační technologie, která se do něj instaluje, přijde na dalších 9000 dolarů. Aby systém fungoval, je třeba ještě dokoupit speciální přístroj za 4,5 tisíce dolarů, který do křesla vysílá signály podle pohybových stop uložených buď přímo na filmových discích nebo v souborech stažených z internetu.

Vibrujících křesel se dočkáme i v kinech

Ve Spojených státech, odkud novinka pochází, bylo vibrujícími křesly vybaveno několik desítek kinosálů. Podle Kanky lze očekávat, že tento trend dříve či později dorazí i do Evropy. "Bude to aktuální zřejmě až na konci loňského roku. Nyní jsme schopni vybavit malá domácí kina, velké kinosály si na to budou muset ještě bohužel počkat," podotkl Kanka.

Provozovatelé multikin i klasických kinosálů si nyní hodně slibují od technologie 3D, která divákům nabízí trojrozměrný obraz a v následujících letech má být podle odborníků hnacím motorem návštěvnosti kin. Vibrující křesla by tak mohla být dalším impulzem, který přitáhne diváky.