Proč jste napsala knihu o vašem vztahu s Italem?

Ukazování mého příběhu formou knížky byla moje psychoterapie, nebyla jsem na tom po rozchodu dobře a navíc se mi v té době zhroutilo víc věcí najednou, to se tak většinou stává. Nicméně každý kdo knížku četl, tvrdí, že působí velmi pozitivně, v žádném případě v ní Italy nepomlouvám, naopak kniha je můj hold Itálii, kterou budu navždycky milovat.

Kde a kdy jste se seznámili?

Když nám bylo oběma 29 let. Bylo to náhodné setkání v Praze. Byl to letní románek, ze kterého se zrodila láska. Hrozně se mi líbil fyzicky, ale věděla jsem, že vztah s cizincem by byl komplikovaný ale nakonec jsem podlehla. Poté třicítce se všechny moje kamarádky vdávaly a měly děti. A já jsem najednou v Praze zůstala úplně sama. Italové se žení strašně pozdě a není u nich výjimkou desetileté zasnoubení. Byly jsme spolu pět let. Od té doby jsem neměla žádný vážný vztah.

Jak probíhal váš vztah s Italem?

Zpočátku jsem se cítila jako princezna v pohádce, milovaná, obletovaná, nejkrásnější a nejúžasnější na světě. Na konci vztahu jsem se cítila vyčerpaná, tlustá, nemožná, ošklivá. První rok našeho vztahu - naprosté okouzlení - jsem popsala právě ve své knížce ŘÍKAL JSI TI AMO.

Jak vás přijala italská rodina? Jak se dívají na Češky?

Výborně. Maminka mého Itala je pro mě druhou maminkou. Mám ji moc ráda, je to úžasná žena a naučila mě vařit ta nejlepší jídla.

A žili jste spolu v Itálii?

Ne, nežili. Věděla jsem, že tam nebudu mít nikdy tak dobrou práci jako teď. Byl to vztah na dálku, ale vyhovovalo nám to. Jednou jsme byli u něj, pak zase třeba na dva měsíce u mě. Nebyla jsem připravená na to, dělat ženu v domácnosti.

Proč váš vztah s Italem nakonec nevyšel?

No právě o tom jsem napsala tu knihu, protože jsem si myslela, že si to ujasním. Já opravdu, když se mě lidi ptali, tak jsem nemohla odpovědět, protože jsem nevěděla. Tak velkou lásku jsem v životě neprožila a je to jedna z největších záhad mýho života. Jak se to mohlo stát a jak jsme tu lásku mohli nechat takhle umřít. Myslím si, že to bylo tím, že jsme na tom vztahu nepracovali a že jsme nebyli vyzrálí, pochopila jsem to až teď zpětně. Náš vztah neměl vývoj, neměli jsme spolu naplánovanou budoucnost a ani jsme o tom nemluvili a to nás začalo tížit.

Kdy jste se rozešli?

Je to dva roky, co jsme se rozešli, ale na nový vztah stále nejsem připravená. Proto píšu druhou knížku. Bude to pokračování příběhu. V první jsem popisovala jen rok lásky.

Jste spolu v kontaktu?

S ním už v kontaktu nejsem. Sice jsme se vídali. Několikrát sešli a pak zase rozešli. Třeba teď o Vánocích jsme byli spolu. Ale když vyšla ta knížka, tak to neunesl. Vidí to jinak, přitom já v té knížce popisuji, jak moc jsem ho milovala.

Co byste poradila Češkám, které budou lákat Italové na románek?

Určitě ať podlehnou a užívají si letní románek. Ono jim to udělá dobře a zvýší sebevědomí.

Jací jsou podle vás Italové na rozdíl od českých mužů?

To je těžká otázka, no tak na první kontakt jsou Italové zajímavější, přitažlivější, otevřenější, ale když pak s nimi žijete a trávíte více času, tak objevujete stiné stránky této sluneční italské povahy. Lepší jsou určitě v komunikaci a jsou lepší partneři na takové chození. Ale v tom běžném životě nastávají problémy, ale zas to neplatí u všech, nemůžu takto generalizovat.

Čím ženu Ital okouzlí?

Určitě mluvením, oni dokážou výborně formulovat věty, říkat krásná slova, dokážou říct, co ta žena potřebuje slyšet v tom konkrétním momentě. Což si myslím, že Češi jsou takový víc stydlivější a dělá jim problém mluvit otevřeně o těch citech, takže si myslím, že právě tady tím, ty ženy na ty Italy hrozně slyší. Protože na to nejsou zvyklé. Když žena žije ve vztahu a je z něj zklamaná a když pak potká Itala, je to velký zásah a je to láska. Pokud jí ten muž nevyznává komplimenty a lásku tak od toho Itala se toho dočká. Aspoň v mém případě to tak bylo.

Jak vnímáte spojení Češky a Itala?

Já si naopak myslím, že Češka a Ital jsou naprosto ideální kombinace. To že mně to nevyšlo, je jen moje osobní selhání, ze kterého jsem si vzala ponaučení.

Jaký je rozdíl mezi českými a italskými muži?

Hmm, to je těžká otázka Irenko. Já nechci vůbec kategorizovat a říkat, že v něčem jsou Italové lepší než Češi. Můžu jen říct, že na první pohled nebo kontakt se jeví Italové lepší v tom, že dokážou otevřeněji vyjadřovat své emoce a že je pro ně rodina vždycky na prvním místě. A že snad každý Ital je geniální kuchař. Ale určitě existuje i mnoho takových Čechů.

Myslíte, že italští muži dokáží být věrný jedné ženě?

Haha, takovou otázku jsem očekávala. A myslíte si, Karolínko, že muži obecně dokážou být věrní jedné ženě? Já přiznám, že zkušenosti s nevěrou z jeho strany mám a bylo pro mě hodně bolestivé se s takovou zkušeností vyrovnat. Nicméně dnes, když už uplynulo pár let, se na onu příležitostnou nevěru dívám s odstupem a v podstatě ji i chápu. Třeba mě ukamenujte, ale nemyslím si, že nevěra je důvodem k rozchodu.

Co si myslíte o vztahu Ivety Bartošové k Italovi Martuccimu?

Podle toho, co sleduju v tisku to vypadá, že jsou opravdu zamilovaní a já jim oběma přeju, ať jim láska vyjde a ať spolu nazpívají ještě mnoho duetů.

Proč myslíte, že Ivetě Bartošové vyhovuje vztah s Italem Martuccim?

Myslím, že se Ivetka cítí po jeho boku jako žena na 1000 procent. Ital dokáže poskytnout ženě pocit, že je jedinečná. A Ivetka přesně tohle potřebuje, ostatně jako každá žena. Navíc je pro ni všechno nové a okouzlující, díky Domenicovi si rozšiřuje obzory a poznává jinou kulturu. A italské jídlo, které je nejlepší na světě.

Jaký je váš názor na věkový rozdíl Domenica Martucciho Ivety Bartošové?

Myslím, že Ivetka má tu výhodu, že vypadá báječně, a pokud je žena krásná (a navíc blondýna) má v Itálii dveře všude otevřené a je jí tolerováno mnohem víc. V Itálii jsou také velmi často krásné a úspěšné ženy o mnoho let starší než jejich partneři, například Barbara de Rossi nebo Antonella Clerici mají o generaci mladší partnery. Ale samozřejmě je jim tento věkový rozdíl při každé příležitosti předhazován médii a jsou díky tomu sledovanější. Samozřejmě, že v tradiční italské společnosti - u necelebrit - takový věkový rozdíl nenajdete a byl by pranýřován, hlavně ze strany rodičů.

Myslíte si, že jsou Italové opravdu takoví básníci? Že dokáží ženám namluvit všechno možné?

Nikdo nedokáže hovořit tak přesvědčivě a poeticky o lásce a kráse ženy jako Italové. Při každé příležitosti vám citují Sonety Lauře nebo úryvky z Božské komedie, mají to v krvi. Ženy dokážou pobláznit tak jako snad žádný jiný národ na světě. Ale co se týká "nakecávání všeho možného" - to podle mě dokáže každý muž, pokud o ženu skutečně usiluje.