O autorce
Eva Rýznerová se narodila 24. května 1975 v Humpolci. V devatenácti letech odešla studovat do Prahy na Univerzitu Karlovu - bohemistiku na Filozofické fakultě a teologii na Evangelické teologické fakultě. V posledních dvanácti letech se věnovala kariéře novinářky a publikovala řadu článků na rozličná témata, zaměřovala se především na partnerské vztahy, módu, cestování, celebrity. Působila jako redaktorka (Cosmopolitan), editorka (Harper´s Bazaar, Style), šéfredaktorka (Juicy, Šťastný Jim), čtyři roky pracovala v televizi Nova. Mezi její soukromé radosti patří už mnoho let vaření, které je podle ní „stejně kreativní jako psaní“. A právě tato myšlenka ji dovedla k neobvyklému nápadu – napsat knihu, která zachutná…
O čem je kniha?
Příběh mladé Češky, která se jedné letní noci zamiluje do atraktivního cizince. Pod jeho vlivem začíná měnit své každodenní zvyky a zcela podléhá nejen kouzlu romantického muže, ale především Itálie. Je snad konečně zamilovaná? Ale do koho víc – do Massiho, nebo do božské italské kuchyně? Hrdinka je okouzlena středomořským způsobem života la dolce vita a s humorem přibližuje římské zvyklosti, charakter italských mužů, návštěvu rušných trhů, i to, jak správně vařit pastu. Kniha je plná vzpomínek na Itálii, podmanivého vyprávění o pozoruhodnostech a krásách Lazia, a nadto je proložena desítkami lahodných receptů, odkoukaných přímo z kuchyně italské mamma.
Proč je jedna část názvu vaší knihy v italštině?
Chtěla jsem, aby bylo na první pohled zřejmé, že kniha pojednává o lásce mezi Češkou a Italem, o dvou světech, které se propojily. Navíc si myslím, že italské „ti amo“ zní zvukomalebně a vzbuzuje určitou zvědavost – jaký Ital, jaké Češce, a proč říkal „ti amo“…
V knize se vyznáváte ze své lásky k Itálii. Co vás na ní nejvíce fascinuje?
Způsob života, který akcentuje tradiční hodnoty. Ty spočívají v každodenních rituálech, kterým je věnováno obrovské úsilí. Italové například od rána až do večera hovoří o tom, co jedli, co budou jíst, nebo co by chtěli jíst. Až v Itálii jsem pochopila podstatu přísloví „láska prochází žaludkem“. A toto, v podstatě banální, poznání mě dovedlo k nápadu napsat knihu, která by takovou lásku dokumentovala.
Kniha je proložená italskými recepty. Jaké jídlo máte nejvíce v oblibě?
Nemůžu jmenovat jen jedno jídlo, zpronevěřila bych se tak italské tradici, která dovedla k dokonalosti stolování o několika chodech. Obecně miluji cokoli s mořskými plody či rybou, třeba špagety se srdcovkami, carpaccio z chobotnice, nebo kalamáry plněné petrželovou nádivkou.