Tomáš Gottlieb - 1984-1987

Bylo to v roce 1984, když do pražského Lucerna baru přišla za tehdejším vedoucím programového provozu Tomášem Gottliebem zajímavá dvojice zpěváků s prosbou o pomoc. Petr Sepéši a Iveta Bartošová za sebou měli první hit Knoflíky lásky, ale v Praze byli ztraceni.

„Na první pohled mě zaujal Petr. Už proto, že byl mluvčím dvojice a měl neobyčejné osobní kouzlo… Iveta ale vypadala na svůj mladý věk zbědovaně. Měla špatnou pleť, vlasy zničené domácím barvením a trvalými. Nemluvila, jen něco nesrozumitelně kuňkala…“ vzpomíná Tomáš Gottlieb. Ivetě tenkrát bylo devatenáct a Petrovi dvacet čtyři. Všichni v nich viděli nadějnou dvojici, která by mohla pokračovat ve šlépějích Yvetty Simonové a Milana Chladila.

Gottlieb věděl, že nejdřív musí zapracovat na Ivetině vzhledu a vymyslel jí oblečení. Začal se starat o oba. Jenže 30. července 1985 došlo k oné osudné nehodě, při níž Petr zahynul. Iveta se později nastěhovala ke Gottliebovi a jeho ženě. Její sólová kariéra se začala rozvíjet.

„Při rozhovorech pro noviny jsem musel být s ní a na všechno dohlížet. Stačilo, že jednou na nějakou otázku odpověděla, že už nestíhá domácí práce a že si bude muset pořídit služku. Takový výrok v době hlubokého socialismu byl skoro na zavření!“ vypráví Gottlieb.

Dnes se mu Iveta odvděčila za všechno, co pro ni udělal tím, že novinářům vypráví, jak on i jeho žena byli často zfetovaní a jak litovala jejich syna. „Vozil jsem ji téměř denně na koncerty na dlouhé vzdálenosti – těžko bych mohl být zfetovaný,“ říká Tomáš Gottlieb, který se dnes označuje za manažera – dobrovolníka, protože vše pro ni dělal téměř zadarmo. Kdyby se to všechno spočítalo, Iveta by mu prý dlužila asi 200 000. Vyčerpávající prý byla i spolupráce se zpěvačkou, která své neúspěchy sváděla na své okolí.

Ladislav Štaidl - 1987-1999

Gottliebovi se nakonec velmi ulevilo, když se Ladislav Štaidl zamiloval do Ivety a rozhodl se ji vzít pod svá křídla. Koneckonců soudruzi tenkrát rozhodli, že taková mladá zpěvačka žádného manažera stejně nepotřebuje a zakázali jí ho. V roce 1987 se jejich cesty rozešly. Novým propagátorem Ivety se tedy stal Ladislav Štaidl. Pomáhal jí vydatně v mnoha směrech. Ale také on se řídil heslem nenechat ji na veřejnosti moc mluvit. Novináři vzpomínají, jak na otázky odpovídal za ni a vše schvaloval. Dodnes se neví, zda známá aféra s Romanem Třískou, který ji měl doma věznit, nebyla také dobrým mediálním tahem. Iveta byla se Štaidlem celých dvanáct let, během nichž byl on celou dobu ženat. Manželka Aňa totiž podala žádost o rozvod, až když se rozešli.

Šest manažerů - 1999-2008

Po Štaidlovi se v roli manažera u Ivety vystřídalo už mnoho známých i méně známých lidí. Janis Sidovský, Pavel Pásek, Pavel Dvořák, televizní dramaturg Ivan Rössler, hudebník Edward Thomas… V roce 2003 ji po Thomasovi zdědil známý hudební skladatel Zdeněk Barták.

„Byl jsem Ivetiným manažerem od srpna roku 2003 do června 2004. Považuju to za uzavřenou kapitolu. Nic mi nezůstala dlužná, ale vzala mi tak pět let života. Bohužel je to nešťastný a psychicky nemocný člověk,“ vypráví dnes už smířený skladatel. Téměř rok čelil psychické labilitě zpěvačky, která se projevovala bloky. Když něco nechtěla dělat, nešlo s ní hnout. „Myslím, že tak to chodí se všemi lidmi kolem ní – nejdřív je vše zalito sluncem, končí to hysterickými záchvaty,“ tvrdí Zdeněk Barták.

Jiří Pomeje - 2008-2010

Označení, které Jiří Pomeje (46) nejvíc nenávidí, je zkrachovalý producent. To se týká i práce manažera po Ivetině boku. Pokud jde o zpěvačku, kterou si vzal v roce 2008, je stále nekritický. I po rozvodu, z něhož mu zbyla jedna taška s osobními věcmi.

„Miloval jsem ji nebetyčně,“ říká dnes. Dodává, že právě za jeho éry získala mnoho cen a příležitostí. Například cenu TýTý. Byla úspěšná i v slovenské taneční soutěži Let’s Dance. Něco se samozřejmě nepovedlo například angažmá Děti ráje,  ale vcelku ji dovedl uřídit. Snad i proto, že také on dával rozhovory novinářům moc ji nepustil ke slovu. Vše se podle něj zhroutilo, když musel odjet natáčet do Polska a Iveta tu zůstala sama. A tak se stal Jiří i zkrachovalým milovníkem...

Další v řadě 2010-?

Souběžně s Pomeje se o Ivetinu kariéru staral i manažer Martin Wolf, který dopadl ze všech nejhůř. Čtyřiadvacetihodinová péče o ni mě přivedla až do péče psychiatrů. A místo podpory se dočkávám lživých obvinění,“ těsně poté, co se zhroutil po třech letech intenzivní spolupráce. Navíc zůstal bez prostředků, protože údajně pro ni pracoval za cigarety a jídlo. A řada manažerů (ale také vizážistů, kadeřníků, chův a skladatelů) pokračuje.

Nedávno jí vypověděl své služby Evžen Mirošovský, který se stará například i o Hanu Zagorovou. Důvodem jeho výpovědi byla Ivetina nespolehlivost. Rozloučila se s ní po půlroce i Andrea Ježková, moderátorka Primy. Zatím poslední, kdo údajně převzal štafetu, je bývalý manažer Petra Muka a současný Maxim Turbulenc Richard Dušák. Tak hodně štěstí!

MANAŽEŘI IVETY BARTOŠOVÉ (bez krátkodobých a příležitostných)

1984 – 1987 Tomáš Gottlieb

1987 – 1999 Ladislav Štaidl

2000 – 2003 Janis Sidovský, Edward Thomas

2003 – 2004 Zdeněk Barták

2004 – 2008 Ivan Rössler, Pavel Dvořák

2008 – 2010 Jiří Pomeje, Martin Wolf, Pavel Pásek

2010 – 2011 Andrea Ježková, Evžen Mirošovský, Richard Dušák

Fotogalerie
12 fotografií