Informaci prozradil Dornanův kamarád, moderátor slavného pořadu Good Morning Britain Gordon Smart (43), který skončil v nemocnici rovněž. Přátelé spolu loni vyrazili na pánskou jízdu do Portugalska, když je v golfovém rezortu najednou přepadly zvláštní příznaky...

„První den bylo všechno super. Hodně jsme hráli golf – všichni jsme v tom byli absolutně strašní, šli jsme ven a pili jsme spoustu vína a espresso martini,“ vyprávěl Smart v podcastu The Good, the Bad and the Unexpected.

Příznaky jako při infarktu

Druhý den kamarádi opět zamířili na golfové hřiště, brzy se u nich ale rozjely symptomy, které nebezpečně připomínaly srdeční infarkt. „Začal jsem cítit mravenčení v levé ruce. Jsem syn obvodního lékaře, takže jsem si hned pomyslel, že tohle je normálně známka počínajícího infarktu,“ popsal skotský moderátor. Personál hotelu proto poprosil, aby ho převezli do místního lékařského střediska, kvůli prudce se horšícímu stavu ho ale brzy nato převezli do nemocnice, kde skončil na přístrojích. 

Krátce po něm byl se stejnými příznaky hospitalizován i Jamie Dornan... „20 minut poté, co jsi odjel, jsem přestal cítit levou ruku, levou nohu, pravou nohu a najednou jsem byl vzadu v sanitce,“ popsal Dornan kamarádovi poté, co se konečně opět shledali. 

„Nejdřív jsme si mysleli, že jsme vypili moc espresso martini a kofeinu, ale doktor pak nadhodil, že by za tím mohly stát jedovaté housenky,“ uvedl Smart.

A lékař měl pravdu. „Vyšlo najevo, že jsme se otřeli o housenky bourovčíka jižního a měli jsme štěstí, že jsme z toho vůbec vyvázli živí,“ svěřil se skotský moderátor. 

Nenápadné nebezpečí

Každá housenka bourovčíka jižního je totiž vybavena stovkami tisíc vystřelovacích chloupků s nebezpečným proteinem thaumetopoeinem, jenž může způsobit vážnou alergickou reakci. Dva až tři centimetry dlouhá stvoření se kvůli obchodu s duby a globálnímu oteplování v posledních letech postupně přesouvají i do severnějších oblastí.

U nás zatím vhodné podmínky nemá, jeho příbuzný, bourovčík toulavý, který disponuje stejným proteinem, se ale vyskytuje například v Maďarsku, Rakousku, na Slovensku v okolí Krupiny a Trenčianských Teplic nebo na jižní Moravě. Při kontaktu s jeho štětinou, která zůstává jedovatá i pět let poté, co housence vypadne, se u lidí i zvířat mohou objevit kožní vyrážky, bolesti krku, astmatické záchvaty nebo oční problémy. 

Video
Video se připravuje ...

Jamie Dornan o roli Kubiše: Čeština je usedlá! Jak se mu tu natáčelo? Falcon

Fotogalerie
46 fotografií