K nehodě došlo ve čtvrtek 4. ledna kolem 12:10 ve vodách u ostrova Bequia v Malých Antilách, který je součástí státu Svatý Vincenc a Grenadiny. Letadlo Bellanca patřilo pilotovi Robertu Sachsovi, který rovněž zahynul.

Příčina havárie se nadále vyšetřuje, německý deník Bild ale nyní odhalil okolnosti, které k pádu a následnému výbuchu sportovního letadla vedly. Podle místní tiskové agentury Searchlight kontaktoval Sachs kontrolní věž už krátce poté, co letadlo vzlétlo z Bequie. Stroj totiž postihly problémy a pilot se chtěl vrátit. Pak se ale kontakt přerušil. 

Vypadalo to, že vypadl proud, nebo selhal motor,“ uvedl očitý svědek neštěstí pro web iWitness News. Nezvyklý zvuk letadla přilákal pozornost i rybářů a potápěčů. 

Výbuch pod vodou

„Všechno se napoprvé vypnulo. Řekl jsem svému kamarádovi, že to letadlo asi spadne. Pak se ale znovu nakoplo, jako by nabralo energii. Snažilo se znovu nabrat výšku, ale motor opět selhal. V tu chvíli se začalo řítit dolů. Když se snášelo dolů, otočilo se na bok a přistálo ve vodě. Asi vteřinu na to pod vodou celé explodovalo. Takže to je jediná věc, kterou jsem slyšel, když se letadlo potápělo. Udělalo to ‚puf!‘ pod vodu,“ popsal jeden ze svědků.

Těla se vrátila k rodinám

Pobřežní hlídka s pomocí záchranářů a místních rybářů pak z hloubky asi 18 až 25 metrů už jen vylovila mrtvá těla. „Všichni čtyři byli připoutáni uvnitř letadla,“ prozradil jeden z rybářů. Těla obětí byla převezena do márnice v Kingstownu, kde bude provedena pitva kvůli určení přesných příčin smrti. 

Svědkyně všechno natočila

„Nebyla to hezká podívaná,“ uvedl svědek s tím, že je ale rád, že se z vraku podařilo získat všechna těla. „Máme je, rodiny je mohou pohřbít,“ říká.

 

Na sociálních sítích se mezitím šíří video, které jedna z přítomných natočila – zachycuje poslední okamžiky letadla ve vzduchu, strmý pád, šok přihlížejících i následný chaos. 

Video
Video se připravuje ...

Pád letadla s hercem Christianem Oliverem (†51) a jeho dvěma dcerami (†10 a †12) X / @theinformantofc

Fotogalerie
45 fotografií