Někdejší členka Královské shakespearovské společnosti získala v roce 2020 také ocenění britské filmové a televizní akademie (BAFTA) pro nejlepší herečku ve filmu Hledá se Elizabeth. Mezi lety 1992 a 2015 byla poslankyní za labouristy.

„Zemřela pokojně ve svém domě v londýnském Blackheathu po krátké nemoci v kruhu své rodiny," uvedl agent herečky Lionel Larner. Dodal, že Jacksonová nedávno dokončila natáčení filmu The Great Escaper (Velký útěkář), kde si zahrál také Michael Caine.

Dvě ceny americké filmové akademie za nejlepší ženský herecký výkon obdržela za snímky Zamilované ženy a Na úrovni z let 1969 a 1973.

Politické kariéře se věnovala po dobu 23 let jakožto poslankyně Labouristické strany. „V parlamentu je řada dobrých ‚herců‘, ale jen ona má Oscary," říkalo se s nadsázkou o Jacksonové, která se v roce 2000 neúspěšně ucházela i o křeslo londýnské starostky.

Po odchodu z parlamentu se vrátila k herecké kariéře a účinkovala mimo jiné v kritikou velmi oceňovaném ztvárnění shakespearovského dramatu Král Lear, kde ztvárnila hlavní postavu.

Video
Video se připravuje ...

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií