V nejnovějším díle akční série Mission: Impossible, kde Tom Cruise ztvárňuje postavu agenta Ethana Hunta již od roku 1996, opět nebude nouze o přestřelky, honičky, pády a výbuchy. A slavný herec, jenž se pyšní celou řadou Zlatých glóbů, ale ani jedním Oscarem (byť nominovaný byl již několikrát), tyto všechny scény odehraje sám, bez dubléra. Z jeho posledního kousku se ale fanouškům tají dech...

Filmaři jej nazývají "největším kaskadérským kouskem historie", minimálně tedy tím, kterého se účastní přímo hlavní hvězda celé série. Cruise si před kamerami dopřál takzvaný Base Jumping, tedy skok z pevného objektu. V Mission: Impossible ovšem je tento skok proveden z rozjetého motocyklu. Herec v nejvyšší rychlosti opustí gigantickou rampu, motorka pak spadne na zem, Cruise padá rovněž... a nakonec otevře padák, co jej snese do bezpečí.

Tento trik, jehož základem byla obří nájezdová rampa, se natáčel na útesech v Norsku, a Cruise se na jeho provedení připravoval dlouhé roky před tím. Absolvoval trénink v motokrosu, na 500x si skočil padákem a létal vzduchem. A kromě herce se připravoval i natáčecí štáb, pro který zachycení odvážného skoku/pádu/letu nebylo zrovna jednoduché. Aby si vše nacvičili, museli například vystavět zkušební rampu v jednom z anglických lomů.

Není tedy pochyb, že tento husarský čin je nejenom pro ty nejodvážnější... ale i pro ty nejbohatší. Nikoho nejspíš nepřekvapí, že je Cruise i producentem snímku, jenž bude mít premiéru v českých kinech 13. července 2023. Režisér Christopher McQuarrie (54), jenž stojí za veleúspěšnými snímky Top Gun: Maverick, Valkýrou či Jackem Reacherem (což jsou mimochodem filmy, kde všude hraje i Cruise), je však zárukou kvalitní zábavy. Máme se tedy na co těšit!

Fotogalerie
80 fotografií