Hvězda bojových umění zesnula ve věku pouhých 32 let v létě 1973, v Hong Kongu, kde právě natáčela svůj nejnovější film. Pitva později ukázala, že Bruce Lee zemřel na otok mozku, který mohl podle lékařů vzniknout tím, že si herec, jenž nikdy nevyužíval dubléra, a tudíž byl po natáčení akčních scén často řádně „zbitý“, vzal lék proti bolesti, na který byl alergický, a proto jej zabil anafylaktický šok. Jeho předčasný odchod rovněž vyvolal zvěsti, že mohl být zavražděn čínskými gangstery, otráven žárlivým milencem... anebo se stal obětí kletby či zemřel na úpal.

Nyní vědci přezkoumali důkazy a došli k poměrně překvapivému závěru: Bruce Lee, jenž se proslavil filmy Cesta draka, Hra smrti či Pěst plná hněvu, pravděpodobně zemřel na hyponatrémii. „Jinými slovy, domníváme se, že neschopnost ledvin vylučovat přebytečnou vodu zabila Bruce Leeho,“ citoval tým odborníků z Clinical Kidney Journal britský deník DailyMail. Legendě kung-fu se podle nich, zjednodušeně řečeno, před neskutečnými 50 lety stalo osudným pití příliš velkého množství vody!

Hyponatremie je stav, kdy hladina sodíku v krvi, kterou lidské tělo potřebuje pro rovnováhu tekutin, je abnormálně nízká. Nerovnováha pak způsobuje otoky buněk v těle, včetně těch v mozku. A studie tvrdí, že Bruce měl hned několik rizikových faktorů pro hyponatrémii, kromě toho, že pil velké množství tekutin (jeho žena Linda prozradila, že si Bruce nedlouho před smrtí sám „naordinoval“ tekutou stravu z mrkvové a jablečné šťávy), a užíval konopí, které ještě zvyšuje pocit žízně. Sám o sobě nejednou prohlásil, že je „sjetý jako čert“.

Fungování jeho ledvin ovlivnilo i užívání léků na předpis a alkoholu, jenž si ani přes svou dokonalou životosprávu neodpíral. Studie tedy došla k závěru, že Bruce Lee zemřel na specifickou formu dysfunkce ledvin, kdy nadměrný příjem vody není spojen s jejím vylučováním močí - což prý bylo v souladu s časovou osou Leeova úmrtí. V den, kdy zemřel, si lidé v jeho okolí povšimli „znatelně vyšší“ hercovy spotřeby vody. Ironií je, že Leea proslavil citát „buď vodou, příteli“, a přitom to se vší pravděpodobností byla právě voda, co ho zabila...

Fotogalerie
17 fotografií