Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes dnes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) švédského režiséra Rubena Östlunda. Švéd získal Zlatou palmu již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti. Poprvé ocenění získal za film Čtverec z roku 2017.

„Tento film celou porotu mimořádně šokoval,“ konstatoval její předseda, francouzský herec Vincent Lindon. Podle agentury AFP se jednalo bezesporu o nejzábavnější film z výběru. Snímek sleduje Yayu a Carla, dvojici modelů a influencerů, na luxusní plavbě. Výlet se však změní v katastrofu. Ve filmu jsou obsazení anglicky mluvící herci, jak zavedení herci (Woody Harrelson) i nováčci, mezi nimiž vyniká jihoafrická modelka Charlbi Deanová.

Druhou nejprestižnější cenu, Velkou cenu poroty (Grand Prix), získali rovným dílem Francouzka Claire Denisová za film The Stars at Noon (Hvězdy v pravé poledne) a nejmladší účastník soutěže Belgičan Lukas Dhont za film Blízko (Close). Cenu za režii si odnáší Jihokorejec Pak Čchan-uk za snímek Heeojil gyeolsim (Decision to Leave).

Cenu za nejlepší herecký výkon získala Zar Amír Ebrahímíová původem z Íránu, za roli ve filmu Holy Spider (Svatý pavouk; francouzsky Les Nuits de Mashhad, Mašhadské noci). Ve snímku podle skutečných událostí o vícenásobném vrahovi, který se zaměřuje na sexuální pracovnice v íránském městě Mašhad, si zahrála novinářku. Herečka žije od roku 2008 ve Francii, při přebírání ceny poděkovala, že ji země přijala, uvedla AFP. V Íránu nebylo natáčení filmu příznačně povoleno, a tak byl natočen v Jordánsku, připomněla AP.

Nejlepší herecký výkon v hlavní roli podle poroty podal Song Kang-ho z Jižní Koreje ve filmu Beurokeo (Broker), který natočil japonský režisér Hirokazu Koreeda. Vypráví o rodině, která se snaží najít nový domov pro opuštěné dítě. Pětapadesátiletý herec hrál také ve snímku Parazit, který vyhrál Zlatou palmu před třemi lety. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří oceňují korejskou kinematografii,“ řekl Song při přebírání ceny.

Cenu poroty si rozdělily italsko-belgický příběh o přátelství Le otto montagne (Osm hor) režisérské dvojice Charlotte Vandermeerschová a Felix Van Groeningen a polský snímek EO Jerzyho Skolimowského o cestě osla napříč nelítostnou moderní Evropou - z polského cirkusu až na italská jatka. „Chtěl bych poděkovat svým oslům,“ zdůraznil Skolimowski, který při natáčení filmu použil šest těchto zvířat.

O hlavní cenu se letos v Cannes ucházelo celkem 21 snímků. O vítězích rozhodovala devítičlenná porota. Česká republika letos v hlavní soutěži zastoupena nebyla. V sekci Cannes Classics byl uveden snímek Věry Chytilové Sedmikrásky v digitálně restaurované podobě.

Krásné róby

Na závěrečném ceremoniálu nechyběl ani červený koberec, po kterém se pyšně prošly především mnohé krásné dámy. V zelené barvě zářila i ve svém věku Andie MacDowellová (64), pořádným dekoltem pak drážila lvice jménem Madalina Diana Gheneaová (34), rumunská modelka a herečka.

Švédská modelka, herečka, zpěvačka a televizní moderátorka Victoria Silvstedtová (47) v růžové působila jako sladký bonbonek. Herečka Rossy de Palma (57) pak přímo splynula s kobercem, jelikož zvolila nádhernou rudou barvu. Jinak to tam ale hrálo všemi barvami, a dokonce došlo i na zajímavé modely, připomínající peří či outfit jeptišky. Na samotném předávání pak zářila především krásná Diane Krugerová (45) v bílé. 

VIDEO: Red carpet v Cannes: Připomínka loňského roku

Video
Video se připravuje ...

Red carpet v Cannes: Sorry Bello, letos nejvíc zazářily dámy s šedinami Profimedia

Fotogalerie
100 fotografií