Supermodelka Linda Evangelista podstoupila tzv. kryolipolýzu neboli liposukci zmrazením pod společností Zeltiq Aesthetics Inc. Zákrok ale zdaleka nedopadl tak, jak si Evangelista představovala.

Modelka od srpna 2015 do února 2016 podstoupila sedm sezení, během kterých jí měla být zmrazena tuková tkáň na vybraných partiích, což mělo vést k jejich zmenšení. Bohužel ale došlo k pravému opaku - tkáň začala tuhnout a dokonce se zvětšovat.

Na místech, která se měla zmenšit, se najednou vytvořily velké boule. Evangelista podala na společnost žalobu o 50 milionů dolarů (tedy více než jednu miliardu korun) za svou zdravotní újmu a za to, že již nadále nemohla pracovat. Pět let od počátku změn na svém těle se skrývala před veřejností a prakticky se uzavřela ve svém domě.

„Milovala jsem chodit po mole. Teď se děsím, že potkám někoho, koho znám,“ uvedla pro časopis People. V otevřené zpovědi se nyní rozhodla popsat svou děsivou zkušenost. „Už takhle nemůžu dál žít, skrývat se a stydět se za sebe. Už prostě nemůžu dál žít s tou bolestí. Rozhodla jsem se konečně promluvit,“ vysvětlila, co k náhlé změně vedlo. V rámci vyjádření pro časopis nafotila i snímky, na kterých odhalila, jak teď její tělo vypadá. „Doufám, že se trochu zbavím studu a pomůžu ostatním, kteří jsou v podobné situaci jako já. To je můj cíl,“ uvedla.

VIDEO: Kristýna Schicková pro časopis Dieta

Video
Video se připravuje ...

Kristýna Schicková pro časopis Dieta Videohub

Evangelista tvrdí, že je po zákroku její tělo navždy zdeformované. „Vidíte úhel mých paží? Nemůžu je dát k tělu,“ popsala například. Nevzhledné a nepříjemné boule má i ve výstřihu nebo na stehnech.

Nejprve se situaci prý snažila řešit sama, protože si myslela, že je chyba na její straně. Zvětšování částí těla se pokoušela kompenzovat tím, že méně a méně jedla a více cvičila. „Nakonec jsem se dostala až do bodu, kdy jsem nejedla vůbec. Přicházela jsem o rozum,“ popsala. Pak konečně přišla k lékaři.

Ten zjistil, že jde o vzácný vedlejší účinek kryolipolýzy zvaný paradoxní adipózní hyperplazie (PAH). Údajně má postihnout zhruba 1 % pacientů, Evangelista tak zřejmě měla zkrátka smůlu. Bohužel je tento problém často nevyléčitelný a žádné diety ani cvičení s ním nic neudělají. Tělo je nevratně poškozeno. Paradoxem je, že ke zmenší postižených partií nemůže být využita ani liposukce. Společnost Zeltiq Aesthetics Inc. nadále tvrdí, že je procedura bezpečná.

Fotogalerie
67 fotografií