Sondheim podle advokáta zemřel náhle. Odešel v pátek ráno u sebe doma v Roxbury na severovýchodě Spojených států.

Stephen Sondheim byl americký textař a hudební skladatel a jeden z nejúspěšnějších autorů na Broadwayi. Byl držitelem devíti divadelních cen Tony i filmového Oscara. Proslul mimo jiné spoluprací s Leonardem Bernsteinem. Je podepsán pod texty slavných muzikálů West Side Story a Gypsy.

Sondheim se narodil v New Yorku. Nejprve skládal písně k televizním pořadům a filmům. S rozjezdem kariéry mu výrazně pomohl slavný muzikálový tvůrce Oscar Hammerstein. Na Broadwayi se Sondheim nejprve prosadil jako textař, později i jako skladatel. Stal se jedním z nejplodnějších muzikálových autorů.

Oscara získal v roce 1991 za nejlepší filmovou píseň, která zazněla ve filmu Dick Tracy. Krom toho byl držitelem i několika cen Grammy a Pulitzerovy ceny.

V roce 2015 mu tehdejší prezident Spojených států Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody, tedy nejvyšší civilní vyznamenání.

Kolegové v slzách 

Sondheima oplakává řada slavných kolegů. „Sbohem drahý pane. Po zbytek našeho života se budeme snažit, abyste na nás byl pyšný,“ vzkázala mu například prostřednictvím sociálních sítí hvězda muzikálů Idina Menzelová (50). 

„Jednou za čas přijde někdo, kdo naprosto zásadně posune celý umělecký směr. Stephen Sondheim byl jedním z nich. Zatímco miliony truchlí nad jeho ztrátou, chtěl bych vyjádřit i svou vděčnost za všechno, co mi dal a ještě mnohem víc. Upřímnou soustrast všem jeho nejbližším,“ napsal na twitteru herec Hugh Jackman (53). 

VIDEO: Zkoušky muzikálu Kleopatra

Video
Video se připravuje ...

Kleopatra, zkoušky Adam Balažovič

Fotogalerie
11 fotografií